Hlavní obsah

V Sanatoriu Topas v Holicích je po muzikoterapii 102 lidí nakažených covidem-19

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holice
Aktualizováno

V soukromém Sanatoriu Topas v Holicích na Pardubicku je 102 nakažených covidem-19, průběh onemocnění je u všech spíše mírný. Jde o klienty i zaměstnance sanatoria. V neděli to řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), potvrdil tak informaci České televize. Majitel sanatoria se odmítl vyjádřit.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Původně se uvádělo 87 případů nákazy. Naprostá většina ze 102 nakažených připadá na klienty sanatoria,  řekl hejtman Netolický a dodal  "Zatím nebyla u žádného z indikovaných nutná hospitalizace, průběh choroby je spíše mírný. Zařízení je poměrně izolované od veřejnosti, takže nehrozí šíření do okolí. Od 3. září tam byly už zakázány návštěvy, režim se v tomto smyslu nemění.”

První nakažení byli v zařízení potvrzeni ve čtvrtek 10. září. Pak začalo plošné testování a během víkendu jejich počty vzrostly na 87. "Zatím nebyla u žádného z indikovaných nutná hospitalizace, průběh choroby je spíše mírný. Zařízení je poměrně izolované od veřejnosti, takže nehrozí šíření do okolí. Od 3. září tam byly už zakázány návštěvy, režim se v tomto smyslu nemění," řekl Netolický.

Hasiči budou celé zařízení dezinfikovat.

"Bez komentáře," řekl na dotaz ČTK k epidemii majitel sanatoria Alexander Kučera a zavěsil.

Česko zažívá druhou vlnu epidemie, prohlásil Prymula. Hospitalizovaných bude přibývat

Koronavirus

Na vině muzikoterapie? 

Podle Netolického se nákaza v sanatoriu rozšířila při muzikoterapii, které se klienti účastnili. "Nelze s jistotou říci, že nákazu přinesli ti, kteří muzikoterapii prováděli. Když klienti zpívali, pravděpodobně v uzavřeném prostoru, tak se nákaza rozšířila," řekl Netolický.

Podobně se nákaza rozšířila zřejmě také v soukromém domově důchodců Beránek v Úpici na Trutnovsku v Královéhradeckém kraji. Zdrojem nákazy v Úpici byla podle hygieniků pravděpodobně návštěva dvou muzikoterapeutů na konci srpna. Onemocnění hygienici zjistili nejprve u nich a v dalších dnech u klientů a pracovníků domova. Postupně se nákaza rozšířila také do škol. Ve čtvrtek 10. září bylo v domově v Úpici 45 případů, z toho bylo 31 klientů a 14 zaměstnanců.

Pardubický kraj nabídl Holicím z krajských hmotných rezerv osobní ochranné prostředky a pomůcky. "Zařízení funguje, o klienty je postaráno," řekl Netolický.

Všem, kteří přišli do kontaktu s nakaženými, byla nařízena karanténa. Podle hejtmana zatím nebylo nutné povolat k výpomoci v sanatoriu armádu. "Je to soukromé zařízení, je to na zodpovědnosti zřizovatele. Zatím nemám informace, že by měla být armáda povolána," řekl Netolický.

Fronty na odběrových místech v Praze byly v sobotu menší

Domácí

Sanatorium Topas v Holicích je domov se zvláštním režimem specializovaný na osoby s chronickým duševním onemocněním. Slouží lidem s různým typem organické duševní poruchy, s Alzheimerovou chorobou a různými typy demencí, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné osoby. Kapacita je 185 lůžek, uvádí se na webu sanatoria.

Reklama

Výběr článků

Načítám