Hlavní obsah

V nemocnicích už tisíc pacientů s covidem, někde omezují jinou péči

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet hospitalizovaných s covidem-19 skokově roste. Ve středu bylo v nemocnicích s covidem už 976 pacientů, z toho 202 v těžkém stavu. Počet hospitalizovaných narostl za jeden den o 151 pacientů. Celkem od jara zemřelo 655 lidí, z toho osm ke středečnímu podvečeru, 17 úmrtí je hlášeno za úterý. Některé nemocnice už omezují péči.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ke čtvrtečnímu ránu bylo hlášeno 1080 nově pozitivně testovaných na koronavirus.

V průběhu tohoto týdne se růst počtu nově diagnostikovaných zpomalil, rekord v počtu nových přírůstků (přes tři tisíce) byl zaznamenán v polovině září.

Právě růsty počtu hospitalizovaných a mrtvých byly hlavním důvodem k vyhlášení nouzového stavu. „Vysoké počty nově nakažených generují vysoké počty hospitalizovaných osob. Vzrůstá nápor na lůžka s kyslíkem i plicní ventilací. Narůstá i počet úmrtí,“ varoval ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Reprodukční číslo, které ukazuje, kolik jeden nemocný nakazí, je v současnosti 1,24. Cílem represivních opatření je srazit jej pod jedničku.

Přehledně: Jaká opatření začnou platit od pondělí

Koronavirus

Plánované výkony od příštího týdne na měsíc omezuje pražská motolská nemocnice.

Ve Zlínském kraji začaly pacienty s covidem přijímat i další nemocnice vedle zařízení v Uherském Hradišti, kam budou směřovat jen nejvážnější případy. Ta byla původně vyčleněna na pacienty s covidem, její kapacita se ale začala plnit.

„Lidé, u nichž průběh onemocnění vyžaduje hospitalizaci, už nebudou směrováni pouze do Uherskohradišťské nemocnice. Standardní pacienty s onemocněním covid už nyní přijímají i nemocnice ve Zlíně, Vsetíně a Kroměříži, kde jsme nově vyčlenili vždy jednu patnáctilůžkovou stanici právě pro tuto péči,“ sdělil předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám