Hlavní obsah

V Británii nařídili roušky v obchodech. Řetězce to ale hlídat odmítají

Novinky, tcs

Ve čtvrtek britská vláda oznámila, že lidé musí od pátku nosit uvnitř obchodů roušky. Pokud tak neučiní, měli by dostat pokutu ve výši 100 liber (2900 korun). Velké potravinové řetězce Sainsbury’s a Asda a kavárenský řetězec Costa Coffee však obratem oznámily, že nošení roušek u svých zákazníků vynucovat nebudou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Roušky musí Britové od pátku nosit v obchodech a supermarketech, v bankách a na poštovních úřadech. I když za porušení nařízení hrozí tučná pokuta, je otázka, kdo to bude kontrolovat.

Policejní federace pro Anglii a Wales označila za „nefér a nerealistické“, aby policisté museli hlídkovat mezi regály a hledat lidi, kteří nařízení porušují.

Přehledně: Evropské země zpřísňují opatření proti koronaviru

Koronavirus

Vláda v prohlášení zmínila, že vynucování nařízení vidí až jako „poslední možnost“. Premiér Boris Johnson ale v souvislosti s tím apeloval na obchody, aby na dodržování povinnosti dohlížely. Vláda je požádala, aby „přijaly patřičná opatření k povzbuzení zákazníků v dodržování zákonů“.

Hlídat zákony je na úřadech a policii, tvrdí řetězce

Několik řetězců ale obratem prohlásilo, že hlídat, zda lidé dodržují vládní opatření, není jejich zodpovědnost, upozornil deník Daily Telegraph.

Přehledně: Změny v koronavirových opatřeních

Koronavirus

„Naši zaměstnanci nebudou zodpovědní za vynucování těchto nařízení,“ uvedl ve svém prohlášení řetězec Sainsbury’s.

Konkurenční společnost Asda uvedla, že bude stále „povzbuzovat zákazníky, aby nosili roušky“, dodala nicméně, že je „zodpovědností příslušných úřadů hlídat a vynucovat nová pravidla“.

Stejně tak se vyjádřil i Paul Gerrard, ředitel komunikace řetězce Co-op. Podle něj by úřady neměly očekávat, že zaměstnanci supermarketů budou suplovat policisty.

V Británii kolabuje zdravotnictví, na léčbu čekají miliony lidí

Koronavirus

Řetězec Costa Coffee, který provozuje síť kaváren, prohlásil, že „zákazníky, kteří vstoupí do jeho provozoven bez roušky, nebude napomínat, neboť mohou mít zákonné důvody roušku nenosit“.

Postupovat stejně pak radí svým členům i Asociace večerek.

Obchody Tesco pak budou roušky prodávat u vchodů, řetězec Waitrose ke vchodům postaví zaměstnance, kteří budou nová pravidla zákazníkům připomínat.

Kam se v Británii musí s rouškou?
Roušku, šálu či šátek přes obličej musí od pátku lidé v Británii nosit do obchodů, supermarketů či obchodních center. Nasazenu ji mají mít i ve vnitřních prostorách stanic a zastávek, na letištích, v bankách, na poštovních úřadech a v nemocnicích.
Bez roušky se naopak obejdou návštěvníci kin, divadel, koncertních hal, muzeí, posiloven, kadeřnictví, restaurací, hospod a barů, optik a zubařů.
Roušku musí nosit každý. Výjimku mají děti mladší 11 let a ti, kteří trpí mentální či fyzickou chorobou. Jsou to třeba astmatici, autisté nebo lidé trpící demencí.

Reklama

Výběr článků

Načítám