Hlavní obsah

UniCredit: Česká ekonomika letos poklesne o 11 procent. Pokud se v květnu uvolní opatření

UniCredit Bank počítá letos kvůli dopadům šíření nemoci covids poklesem českého hrubého domácího produktu (HDP) o 11 procent. V úterý to uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Odhady vycházejí z toho, že se od května začnou uvolňovat restriktivní opatření proti šíření epidemie.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

UniCredit

Článek

V příštím roce banka počítá s oživením. Ekonomika by mohla stoupnout o 8,4 procenta.

„Odhadujeme, že na konci března pracovala česká ekonomika na pouhých 60 procent svých kapacit. Opatření proti šíření koronaviru byla v Česku zavedena s mírným předstihem před většinou okolních zemí, takže více zasáhla do výkonu ekonomiky již v prvním čtvrtletí,” uvedl Sobíšek.

Za první čtvrtletí UniCredit počítá s mezičtvrtletním poklesem hrubého domácího produktu (HDP) o 4,9 procenta.

Největší náraz ovšem podle něj teprve přijde. Ve druhém čtvrtletí by mohla ekonomika mezičtvrtletně klesnout až o 15 procent.

Ekonomika klesne o 10 procent, odhaduje Deloitte

Ekonomika

Odhad přitom počítá s postupným uvolňováním ekonomických restrikcí od května. Jejich další prodloužení by mohlo mít nedozírné důsledky, varují ekonomové.

Svůj odhad vývoje české ekonomiky v době globální pandemie již dříve zveřejnila poradenská společnost Deloitte. Podle ní by česká ekonomika letos mohla poklesnout až o deset procent. Počet nezaměstnaných by se mohl do konce roku ztrojnásobit.

Švihlíková: Nedělejme si hlavu s dluhy, jsme ve válečném stavu

Koronavirus

Ministerstvo financí v pondělí informovalo, že očekává letos v důsledku dopadů šíření nemoci Covid-19 pokles ekonomiky o 5,6 procenta. Příští rok by však měla podle úřadu česká ekonomika vykázat růst o 3,1 procenta.

Před pandemií nemoci Covid-19 a zavedením drakonických restriktivních opatření, která umrtvila ekonomiku, se většina ekonomů shodovala, že česká ekonomika letos poroste zhruba o dvě procenta

.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám