Hlavní obsah

Tyto vychytávky peněženku nezruinují a mohou snížit riziko nákazy koronavirem

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během pandemie nového koronaviru je lidem doporučováno dbát mimo jiné na zvýšenou hygienu. Objevují se však i „zlepšováky”, které mají pomoci v dodržování bezpečnosti a limitování možnosti nákazy virem. Za pár set korun tak výrobci nabízejí věci, jejichž smysluplnost však někdy kolísá.

Foto: Profimedia.cz

Bezkontaktní dávkovač dezinfekce

Článek

Britský server Daily Mail si posvítil na některé doplňky, které jsou k zakoupení na internetu, a rovnou za pomoci expertů rozebral jejich přínos pro člověka, jenž si předmět ve snaze omezit riziko nákazy zakoupí. Čím vším se můžete vybavit?

Hák k otevírání dveří

Že se vir dokáže udržet na nejrůznějších předmětech delší dobu, je nepříjemný fakt. Mezi takové předměty patří i kliky od dveří. Pořídit si tak můžete speciální hák ve tvaru „J” k jejich uchopování.

„Dveře a jejich kliky jsou obecně semeništěm bakterií a virů, každý den se jich dotýká velké množství lidí. Takový předmět tedy může být užitečný, nesmíte ale zapomínat na dezinfekci samotného háku, což není zrovna praktické. Dveře jdou otevřít také ramenem či loktem,” polemizuje nad praktickým využitím háku v přepočtu za 460 korun doktor Rob Lambkin-Williams, virolog z anglického Brightonu.

Obličejový štít

Kromě roušek a respirátorů si můžete obličej chránit rovněž jednorázovým průhledným štítem. Dá se nastavit do potřebné velikosti a prodává se v balení po deseti kusech v přepočtu za 330 korun.

„Dokud nebude vyvinuta vakcína, musíme se chránit, jak to jen jde. Štít má narozdíl od roušek a respirátoru výhodu v tom, že chrání také oči a lépe se s ním dýchá, což může být výhoda zejména pro osoby trpící dýchacími obtížemi. Je ale potřeba myslet na to, že vir částečně může zůstat na vnější straně štítu a při sundávání se tak lehce může dostat na ruce,” říká doktorka Naomi Forrester-Sotoová, viroložka z britské University of Keele.

Náhradní prst

Jdete si vybrat peníze z bankomatu, nebo zadáváte PIN v obchodě. Musíte se přitom dotknout zařízení, kterého se před vámi dotklo mnoho jiných lidí. Problém řeší už poněkud bizarní nástroj v přepočtu za 240 korun, kterým můžete takové úkony provádět.

Připnout si jej můžete třeba na klíče. Opět ale platí, že takový nástroj je potřeba dezinfikovat, navíc k zadání PIN kódu můžete použít i věci běžné denní potřeby. Například samotný klíč.

Kryt na klávesnici

Antibakteriální kryt na klávesnici by mohli využít lidé pracující zejména ve sdílených kancelářích, kde přijdou do styku s klávesnicemi, jež slouží většímu množství lidí.

„Jednoduše kryt navléknete na klávesnici a zabráníte mikrobům z klávesnice v cestě na vaše prsty,” říká Lambkin-Williams, podle něhož je takový doplněk jeden z nejpraktičtějších z celé nabídky. A protože je opakování matka moudrosti, i kryt na klávesnici je potřeba před a po každém použití dezinfikovat. Vyjde vás v přepočtu na 540 korun.

Časovač k umyvadlu

S trochou nadsázky by se dalo říct, že takové zařízení poslouží zejména lidem, kteří neumí napočítat do dvaceti. Jakmile před časovačem zamáváte rukou, odpočítá vám čas, který je potřeba k důkladnému mytí rukou.

„Místo takového zařízení si můžete raději zazpívat písničku, nebo prostě počítat. Vhodný ale může být třeba pro děti, které jsou zvyklé na podobné časovače třeba z elektrických zubních kartáčků,” myslí si Lambkin-Williams. Můžete se sami rozhodnout, zda si budete zpívat, nebo zaplatíte v přepočtu 770 korun za časovač.

Automatický dávkovač mýdla

Zařízení, které je běžné na mnoha veřejných toaletách, si můžete pořídit i domů. Samo o sobě je bezkontaktní dávkovač mýdla užitečným doplňkem koupelny, v potaz musí být ale brán fakt, že po umytí rukou se stejně dotknete kohoutků, dost možná i sdíleného ručníku, případně kliky u dveří. Pokud jste se tedy už dávno nevybavili hákem.

Ne, tyhle věci vám proti koronaviru opravdu nepomohou

Koronavirus

„Důležité je udržovat pravidelně v čistotě právě kohoutky, ručníky a dveře. Dávkovač sám o sobě zřejmě šíření viru nezastaví,” je přesvědčená Forrester-Sotoová. Taky si za přístroj připlatíte. Vyjde zhruba na 1200 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám