Hlavní obsah

Třetí dávku už mají dvě třetiny lidí starších 60 let

Zájem o posilující dávku vakcíny proti covidu je v prosinci enormní. Ve všední dny přeočkují zdravotníci 60 až 80 tisíc lidí. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) apeluje na ty, kteří již mají nárok, ať neotálejí. Důvodem je mimo jiné rychle se šířící varianta omikron, která je nakažlivější a mohla by obcházet imunitu po očkování nebo prodělané nákaze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Očkování zajišťují i zdravotníci z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Článek

Ohrozit by mohla zejména naočkované v první půlce roku, u nichž se ochranný efekt vakcíny postupně snižuje. Z přibližně 2,3 milionu obyvatel starších 60 let, kteří mají ukončené očkování dvěma dávkami, na přeočkování přišlo 1,5 milionu, tedy dvě třetiny. Vyplývá to z veřejných dat ministerstva zdravotnictví.

V tuto chvíli na tom neplánujeme nic měnit
Ondřej Jakob, mluvčí min. zdravotnictví

Dalších 82,5 tisíce lidí 60+ bylo do 21. října naočkováno jednodávkovou vakcínou Janssen. U ní se přeočkování doporučuje už po dvou měsících. Celkem podali zdravotníci už přes dva miliony posilujících dávek.

Po pěti měsících od podání druhé dávky očkování (od Pfizeru, Moderny nebo AstraZeneky) mají aktuálně nárok všichni starší 45 let. Mladší až po půl roce. Podle platného rozhodnutí ministerstva se hranice 5. ledna posune na 35 let a od 19. ledna budou mít po pěti měsících nárok všichni nad 18 let.

PŘEHLEDNĚ: Jak je to s nárokem na třetí dávku

Domácí

„V tuto chvíli na tom neplánujeme nic měnit,“ řekl Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Na sociálních sítích se začátkem týdne objevily zprávy, že se některým podařilo v bezregistračním pražském centru v OC Kotva dostat k posilující dávce, aniž by splnili věkový limit. Interval pěti měsíců však dodrželi.

„Nevylučujeme, že v několika málo případech jsme vyšli vstříc lidem, kteří by věkovou hranici pro podání posilující dávky dosáhli o několik málo dní později,“ sdělila ČTK Marie Heřmánková, mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice, která centrum provozuje.

Lidé v Praze se snaží získat třetí dávku očkování dříve, než mají nárok

Koronavirus

Pět měsíců po očkování je 4,3 milionu lidí. Část z nich přeočkování již podstoupila, třeba chronici nebo ti, kteří splnili věkový limit.

Reklama

Výběr článků

Načítám