Hlavní obsah

„Temné mraky na obzoru.” Švédsko varuje před variantou delta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Švédsko děsí indická mutace koronaviru, která je o 60 procent nakažlivější než původní virus. Šéf Švédského úřadu veřejného zdraví Johan Carlson dokonce mluví o „temných mracích na obzoru“. Naléhavě žádá obyvatele země, aby se nechali očkovat, protože vakcinace by měla zabránit čtvrté vlně pandemie.

Foto: Profimedia.cz

Johan Carlson

Článek

„Na obzoru jsou temné mraky a myslím tím hlavně propukání varianty delta. Nachází se v Evropě a místně také ve Švédsku,“ uvedl Carlson. Varoval, že jedna dávka vakcíny proti indické mutaci příliš nechrání. Je tedy nutné, aby měli lidé plnou vakcinaci.

V posledním měsíci země zaznamenala prudký pokles počtu covidových případů a hospitalizací. Téměř polovina dospělé populace mezitím dostala nejméně jednu dávku proticovidové vakcíny. Dosud bylo ve Švédsku potvrzeno jen 71 případů indické varianty, ale místní úřady kvůli ní zintenzivnily trasování. V Británii už je této variantě přisuzováno zhruba 90 procent nových případů koronavirové nákazy.

V Británii přibývají případy koronaviru kvůli indické mutaci, počty obětí ale nerostou

Evropa

Švédsko se v boji proti pandemii vyhýbalo přísným restrikcím a sázelo na dobrovolné dodržování hygienických pravidel, čímž se lišilo od většiny evropských zemí.

Desetimilionové Švédsko naposledy ve čtvrtek hlásilo 831 nových případů infekce a tři úmrtí. Dohromady v severské zemi zemřelo více než 14 500 nakažených. Srovnatelně lidnatá Česká republika eviduje více než 30 tisíc úmrtí lidí s covidem.

Indii vadilo pojmenování „indická varianta”

Variant původního viru SARS-CoV-2 existuje po světě mnoho. Jedna z nich, vědci pojmenovanána jako B.1.617, byla objevena v Indii. Začalo se jí proto říkat „indická varianta”. Tato varianta má ještě specifickou verzi B.1.167.2., která je podle všeho vůbec nejnakažlivější.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ji na žádost Indie pojmenovala „delta”, aby už název nebyl pro zemi stigmatizující.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám