Hlavní obsah

Systém selhává. Na odběry marně čekají tisíce lidí

Právo, Stáňa Seďová

Čtenářka Práva čekala včera na odběr vzorků v pražské Nemocnici na Bulovce několik hodin, než přišla vůbec na řadu. A to bez možnosti dojít si na WC nebo sehnat něco k jídlu či pití.

Foto: Petr Horník, Právo

Areál Nemocnice na Bulovce

Článek

„Před chvílí jsem se vrátila domů z vyšetření na Covid-19 na Bulovce. Ve frontě jsem s horečkou strávila pět hodin bez možnosti zajít si na WC, napít se nebo najíst. Oblečení jsem taky podcenila, nečekala jsem, že by to mohlo trvat tak dlouho,“ popsala svou zkušenost žena.

Během čekání ve frontě si prý potvrdila, že aktuální čísla o nakažených nemají nic společného s tím, kolik lidí nakažených skutečně je. „Za těch pět hodin bylo otestováno zhruba 50 lidí přede mnou. Na testování však čekají tisíce (podle chlapíka na lince 112),“ uvedla.

Nemocnice omezují zbytnou péči

Koronavirus

Kvůli dlouhému čekání se dala do řeči s úřednicí a s vyhazovačem ve frontě. „Chudák vyhazovač si dělal starosti ani ne tak kvůli samotné nákaze, ale protože kvůli koroně přišel o práci. Pracoval na diskotéce a v nějakém obchodním centru a ani jeden příjem mu tak nezůstal: diskotéka i obchoďák jsou zavřené,“ tlumočila nabyté zkušenosti.

Není to ojedinělá zkušenost

Jeho přítelkyně podle vyprávění je v obdobné situaci. Jeho tetě, která pracuje v Lidlu a dožadovala se roušky, zaměstnavatel řekl, že roušky nejsou. Takže může z práce odejít, jestli se jí to nelíbí, že na její místo čeká řada lidí.

Vyhazovač říkal, že už byl v různých situacích, že měl u hlavy pistoli, má od někoho pořezané ruce a tak, ale že ta nejistota, kterou zažívá teď, je horší než všechno, čím kdy prošel.

Nákaza u pacienta vyřadila v nemocnici Šternberk 31 zdravotníků

Koronavirus

Mluvil o všech svých kamarádech, o tom, že třeba 80 procent z nich je teď tím pádem úplně v háji: nebudou mít pravděpodobně ani na nájem. Říkal, že má strach z toho množství lidí, kteří se propadnou na dno, a z toho, jak se tím pádem můžou začít v krizi chovat.

Že není možné vyšetřit všechny, uznává i náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj musí lidé dva dny počkat. "Kapacita vyšetřování je na stropu. Chtěl bych požádat veřejnost, aby byli dva dny trpěliví. Potřebujeme zvýšit kapacitu. Došlo k dohodě s lékařskými fakultami. Měli bychom tím zvýšit odběry vzorků až na 4000,“ uvedl Prymula.

Tato zkušenost ale rozhodně není ojedinělá. Testů na nákazu koronavirem se v posledních dnech dožadovaly houfy zoufalých lidí. Marně. Ze stovky laboratoří ministerstvo zdravotnictví (MZ) vybralo a nabízí jich jen 18.

I ty, které měly testovat samoplátce, ovšem odmítaly odebírání vzorků a mnohé rovnou i testy na žádost. V neděli už MZ ohlásilo celkem 27 laboratoří, kam mohou lidé zamířit.

Země zasažené koronavirem se v přístupu k testování lehce různí, ale bránění v tom, aby člověk podstoupil test, je českou raritou. „Testování na koronavirus probíhá ve specializovaných nemocnicích, kde i odebírají vzorky, ne v laboratořích. Když člověk přišel do běžné nemocnice, byl odeslán právě tam a otestován. Každý a zdarma,“ odpověděla na dotaz Práva Fang Li, advokátka z mezinárodní právní firmy z Pekingu, s tím, že oni vzhledem k tomu, že jim nikdo nemoc nezatáhl z cest, neřešili případy bez příznaků. „Nikdo se testování neúspěšně nedožadoval,“ dodala.

Seznam Zprávy zveřejnily svědectví z Tchaj-wanu, že testy zde byly pro všechny a zdarma. Dokonce sjednotili cenu za roušku na v přepočtu pět korun.

Jak se chovat v karanténě, radí psycholožka

Koronavirus

V Jižní Koreji dokonce zavedli stanoviště pro řidiče, kteří pouze stáhli okénko a test jim byl proveden na místě. V zemi bylo okamžitě 24 záchytných zdravotnických stanovišť.

Riziko falešně negativního testu

V Itálii stojí před téměř každou nemocnicí odběrové stany, kde je každý pacient podezřelý z nákazy vyšetřen. Za Jižní Koreou je Itálie druhá v počtu osob testovaných na koronavirus. Česká republika byla 13. března podle průzkumu Univerzity Johnse Hopkinse šestnáctá.

Oficiální požadavky, které měly splnit laboratoře, kterým MZ dovolí testování na koronavirus, zněly smlouva s pojišťovnou a certifikát IZO 15 189 - známka špičkové kvality manažerského zpracování dat, jehož získání trvá zhruba rok a vyjde pracoviště až na milion korun. To vše podle vyjádření náměstka zdravotnictví epidemiologa Romana Prymuly, aby nedošlo k chybám, jako by byl falešně negativní test. K tomu však může dojít všude, je-li nemoc v počátcích a pacient nemá příznaky. A aby se nestalo, že by systém nebyl informovaný o pozitivním záchytu. Tedy aby laboratoře dodržely ohlašovací povinnost. Důvěra, kterou vláda vkládá do navrátilců z rizikových zemí, jež na hranicích, kde probíhaly kontroly, nikdo neregistroval, u odborných lékařských pracovišť asi není namístě.

Vážně tyto obavy stojí za to, že nechají Čechy zoufale prosit o testování a instituce si je jen přehazují? Že tisíce lidí jsou v domácí karanténě a možná zbytečně, protože kdyby se nechali testovat s negativním výsledkem, mohou do práce a starat se o své blízké.

V neděli večer na dotaz redakce reagovala tisková mluvčí MZ Gabriela Štepanyová.

„Počet otestovaných osob roste, za včerejšek (sobota) to bylo 971 osob, den předtím 741 osob. Snažíme se maximálně diagnostiku rozšiřovat, včetně odběrových míst. V současné době fungují i odběrová místa pro samoplátce v Nemocnici na Bulovce, ve FN Motol a Thomayerově nemocnici. Nyní se o dalších jedná,“ uvedla s tím, že diagnostiku koronaviru provádí aktuálně už 27 pracovišť.

Právě tato pracoviště čeká od dnešního rána pořádný nápor. „Obáváme se, aby k nám nepřišlo tři sta lidí a nedošlo k nějakým konfliktům a tlačenicím. Máme jednoho lékaře a jednu sestru, ti jsou schopni za osm hodin ošetřit maximálně třicet lidí,“ řekla Právu mluvčí FN Motol Pavlína Danková.

Laboratoře stále bez odběrů

Ještě v pátek u schválených 18 laboratoří stále chyběla odběrová místa. I v neděli se na webových stránkách vybraných pracovišť navíc stále objevovala odmítavá informace.

„V Laboratoři odběry neprovádíme! Odběr musí provést zdravotnický odborník,“ píše například poslední pracoviště na seznamu Lab in.

Další soukromé laboratoře, jako například Agel Lab v Ostravě, rovnou napsaly, že testy na vlastní žádost vůbec neprovádí, stejně tak Spadia Lab nebo Vidia Diagnostika.

Změnu se zájemci dozvědí vždy na webových stránkách dané laboratoře.

Reklama

Výběr článků

Načítám