Hlavní obsah

Studentům, kteří pomáhali v nemocnicích, stát odpustí daň z příjmu

Novinky, ČTK, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Studentům, kterým byla při nouzovém stavu uložena pracovní povinnost v zařízeních sociálních a zdravotních služeb, ministerstvo financí plošně odpustí povinnost platit daň z příjmu. Na Twitteru o tom v pondělí bez dalších podrobností informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) by neměli z výdělku platit ani odvody na sociální a zdravotní pojištění.

Foto: ČTK

Tisková konference po jednání vlády

Článek

„Odpuštění daně z příjmů medikům, kteří pomáhají ve zdravotnických zařízeních bojovat s pandemií, právě schválila vláda,” napsala na Twitter Schillerová.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) pak sdělila ČTK, že odvody na sociální a zdravotní pojištění studenti také platit nebudou. Podrobnosti sdělí na tiskové konferenci po jednání vlády.

Ministerstvo financí odpustí medikům daně za mimořádnou práci v nemocnicích

Koronavirus

Média v minulých dnech upozorňovala na to, že medici, kteří pomáhali v nemocnicích, budou muset zpětně ze své výplaty zaplatit sociální a zdravotní pojištění a také platit daň z příjmu. Vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) v neděli České televizi připustil, že vládě povinnost ohledně daní mediků unikla.

Schillerová odpustí daň studentům formou generálního pardonu, což je mimořádná pravomoc ministryně. Bude se týkat povinnosti zaplatit daň i zpětně.

Vraťte do škol nejen mediky, vyzývá rektor Masarykovy univerzity

Domácí

Povinnost zaplatit z odměny za práci daň z příjmu, sociální a zdravotní pojištění vychází z nového výkladu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Podle ministerstva financí daň reálně pokryje sleva pro studenty.

Situace v krajích je rozdílná, někde za studenty odvody a daň platí samy nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám