Hlavní obsah

Vraťte do škol nejen mediky, vyzývá rektor Masarykovy univerzity

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkouškové období se blíží, a proto by vláda měla umožnit, aby se co nejdříve vrátili k učení všichni vysokoškolští studenti v Česku zapojení do boje s koronavirem. Právu to řekl rektor brněnské Masarykovy univerzity Martin Bareš.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

Článek

Rektor kritizuje vládu za to, že ve čtvrtek sice zrušila pracovní povinnost budoucím lékařům, kteří se tak konečně vrátí ke studiu, ale v nemocnicích nechala v plném nasazení v boji s pandemií desítky budoucích laborantů a zdravotních sester.

Budoucí laboranti, biologové a fyzioterapeuti pracují v nemocnicích a po nocích se připravují na zkoušky

„Pro studenty je situace dlouhodobě neudržitelná, protože přes den pracují, a přitom mají absolvovat výuku a připravovat se na zkoušky,“ uvedl rektor. Podle něj si vysokoškoláci, kteří se intenzivně zapojili do boje s koronavirem, zaslouží finanční odměnu.

Neuvedl, jak by měla být vysoká. Je to prý plně na uvážení vlády. Mělo by jít alespoň o symbolické poděkování. Vláda ve čtvrtek prodloužila výjimečný stav v zemi až do 23. prosince a právě při této příležitosti zrušila pracovní povinnost budoucím lékařům. Na ostatní ale zapomněla.

Částečné otevření vysokých škol využije jen menšina

Věda a školy

V případě Masarykovy univerzity tak toto rozhodnutí znamená, že se ke studiu vrátí 250 posluchačů, dalších 160 ale nadále pracuje a u toho se po nocích připravuje na zkoušky. Jsou to budoucí laboranti a biologové, v nemocnicích pomáhají také budoucí fyzioterapeuti.

Bareš v této souvislosti připomněl, že to byli právě studenti, kdo hned na jaře na počátku pandemie nabídl veřejnosti pomoc. V Brně vznikla iniciativa Muni (zkratka Masarykovy univerzity – pozn. red.) pomáhá.

Svoji pomoc přes ni nabídlo především ve svém bydlišti, a to na území Česka i Slovenska, celkem 3800 studentů. Dodnes někteří z nich nosí seniorům obědy, léky či nákupy. Jiní hlídají děti nebo doučují mladší žáky.

Reklama

Výběr článků

Načítám