Hlavní obsah

Slovensko žádá o pomoc v boji s covidem

Novinky, ivi
Bratislava

Slovenská republika žádá členské země Evropské unie (EU) o vyslání lékařů a zdravotních sester do svých nemocnic, aby zemi pomohli se zvládnutím pandemie koronaviru. Žádost schválil ve středu kabinet premiéra Igora Matoviče.

Foto: Pool New, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Země tím aktivovala systém civilní ochrany EU, chtěla by získat ze zahraničí na měsíční výpomoc deset lékařů a 25 zdravotních sester. Pomáhat by měli na jednotkách intenzivní péče ve slovenských nemocnicích.

Žádost o zahraniční pomoc přišla v čase, kdy je Slovensko na prvním místě na světě v počtu úmrtí na covid-19 v přepočtu na obyvatele a neustále stoupá počet hospitalizovaných.

„Počet pacientů, kteří vyžadují intenzivní formu zdravotní péče, je kritický, přičemž existuje obava, že v případě dalšího nárůstu počtu hospitalizovaných by mohlo dojít k výraznému omezení poskytování zdravotní péče,“ uvedlo slovenské ministerstvo zdravotnictví.

Slováci nasadili proti covidu kontroverzní ivermektin

Evropa

Na Slovensku zaznamenali za posledních dvacet čtyři hodin 3168 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a 105 úmrtí. Ve slovenských nemocnicích je aktuálně 3632 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 285 na JIP a 323 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 282 864 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 6168 lidí.

Umírá každý třetí

Odborníci varují, že ve slovenských nemocnicích umírá téměř každý třetí pacient s diagnózou covid-19, v průměru 108 pacientů denně. Slovenská média upozornila, že tato čísla jsou podobná, jaká byla na jaře v italském Bergamu.

Slovensko hlásí nejvíc úmrtí s covidem na obyvatele

Koronavirus

Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí v úterý přiznal, že došlo k chybě, když přísnější lockdown nezavedli ještě před Vánocemi, ale až po Novém roce. Ministr však vidí pozitivní efekt očkování, protože klesá počet hospitalizovaných ve vyšším věku.

Na Slovensku se už očkují věkové kategorie nad 75 let. Stoupá však počet pacientů ve věku 50 až 60 let s diagnózou covid-19, což může souviset s rozšířením britské mutace. Celkem bylo dosud očkováno 241 904 lidí a 69 395 dostalo i druhou dávku.

Matovič chce Sputnik

Pandemická komise slovenské vlády doporučila, aby Slovenská republika zahájila jednání s Ruskou federací o dovozu vakcíny Sputnik V. Kabinet by měl o této otázce rozhodnout ve středu, ale premiér Igor Matovič už na sociální síti tuto myšlenku podpořil.

Člen pandemické komise, infektolog Pavol Jarčuška se domnívá, že vzhledem k závažné epidemiologické situaci na Slovensku a kvůli nedostatku vakcín by bylo vhodné, aby země uzavřela smlouvu s Ruskou federací o dodávkách Sputniku pro případ, že tato vakcína bude zaregistrovaná Evropskou lékovou agenturou.

Nákup Sputniku V? SÚKL by ručil, ministerstvo by povolilo. Jako u remdesiviru

Koronavirus

Potřebu registrace zdůraznila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po úterním jednání s odborníky. „Orientujme se na jakoukoli vakcínu, která však bude mít standardní registraci, například u Evropské lékové agentury,“ konstatovala hlava slovenského státu.

Z členských zemí Evropské unie očkuje své občany Sputnikem zatím pouze Maďarsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám