Hlavní obsah

Slovensko otevírá hranice s Polskem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od soboty otevírá Slovensko své hranice s Polskem, ale doporučuje zvážit cestu do Slezska. Na páteční tiskové konferenci to oznámil předseda slovenské vlády Igor Matovič.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

V rámci dalšího uvolnění restrikcí Slovensko rovněž ruší zákaz nedělního prodeje. Tento den byl až dosud určen na dezinfekci obchodů.

Ruší se také další opatření spojená s prevencí proti šíření koronaviru. „Od prvního července se mohou uspořádat sportovní akce s účastí nad 1000 osob, pokud bude možné zajistit šachovnicové sezení,“ uvedl Matovič.

„Obsazenost může být maximálně do 50 procent kapacity sedadel,“ dodal hlavní hygienik Slovenské republiky Ján Mikas. Na ostatních masových akcích může být maximálně tisíc osob.

Při vstupu do objektů státní správy, na koupaliště a wellness už nebude muset být návštěvníkům měřena teplota. Ruší se povinnost sedět ve vozidlech taxislužby na zadních sedadlech. „Mění se to na doporučení,“ konstatoval hlavní hygienik.

Na Slovensku bude zatím v interiérech nadále platit povinnost nosit roušku. Toto nařízení neplatí pro žáky základních a středních škol.

Slovensko se řadí v Evropě k zemím s nízkým počtem nakažených i úmrtí pacientů s koronavirem. Ve čtvrtek přibylo 14 nových případů, celkem země hlásí 1576 případů, infekci podlehlo 28 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám