Hlavní obsah

Slovenská vláda vyhlásila nouzový stav

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Od prvního října po 45 dní bude na Slovensku platit nouzový stav. Ve středu o tom rozhodla slovenská vláda kvůli zvyšujícímu se počtu infikovaných novým typem koronaviru Sars-CoV-2.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič.

Článek

Premiér Igor Matovič na sociální síti nevyloučil, že nouzový stav bude pokračovat i po uplynutí 45 dní. „Uvidíme, jak se nám projeví cestování na Dušičky, a poté rozhodneme, zda budeme pokračovat nebo se budeme moci vrátit do normálu. Máme to společně ve svých rukou,“ napsal Matovič.

V průběhu první vlny koronaviru platil nouzový stav jen pro zdravotnictví. Vláda ho tehdy vyhlásila 16. března a trval do 14. června. Nouzový stav je možné podle slovenské ústavy vyhlásit maximálně na 90 dní v případě ohrožení života a zdraví lidí. V období nouzového stavu je možné omezit základní práva a svobody.

Herec Milan Kňažko leží v nemocnici s koronavirem

Koronavirus

Ústřední krizový štáb v pondělí zakázal všechny hromadné akce s platností od 1. října. Premiér Matovič ve středu upřesnil, že veřejných akcí se bude od prvního října účastnit maximálně 50 lidí. Nebude se rozlišovat, zda se jedná o sport, kulturu nebo mši. Stejný limit bude platit pro akce jak v interiéru, tak v exteriéru.

„Pokud bude 50 sportovců plus realizační tým, tak utkání bude bez diváků. Pokud bude v divadle 20 herců, tak na představení může být 30 diváků,“ řekl předseda slovenské vlády.

Zvítězil egoismus, zlobí se Matovič. Slovensko hlásí rekord nakažených a zpřísní opatření

Evropa

Slovensko v úterý zaznamenalo rekordní přírůstek v počtu nově potvrzených případů nákazy koronavirem, a to 567. Další tři lidé zemřeli. Od začátku pandemie tak bylo na Slovensku infikováno celkem 10 141 lidí a 48 lidí zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám