Hlavní obsah

Slovenská prezidentka Čaputová je v karanténě, první testy na covid byly negativní

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová bude do pátku preventivně v domácí karanténě. Jeden z pracovníků její kanceláře přišel do kontaktu s člověkem pozitivně testovaným na koronavirus. Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí potvrdil, že prezidentka absolvuje ještě během středy test na covid-19.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Článek

Ve středu prezidentka absolvovala test na covid-19. Mluvčí prezidentky Martin Strižinec v podvečer informoval, že testy Čaputové i zaměstnance prezidentské kanceláře, který byl v kontaktu s infikovanou osobou, byly negativní.

Přesto Čaputová zatím dál zůstává v domácí izolaci. „Preventivní opatření budou v platnosti až do opakovaného testování," dodal s tím, že svůj program zatím slovenská hlava státu do pátku zrušila.

Zuzana Čaputová se měla ve středu setkat s rakouským prezidentem Alexandrem van der Bellenem a předsedou českého Senátu Milošem Vystrčilem. Ve čtvrtek a v pátek měla navštívit Banskobystrický kraj.

Pamětní mince s Čaputovou sklidila posměch, směje se i prezidentka

Evropa

Prezidentka bydlí ve městě Pezinok asi 20 kilometrů od Bratislavy. Právě ve zdejším zámeckém hotelu se měla sejít s rakouským prezidentem. S Vystrčilem měla poté jednat v bratislavském Prezidentském paláci.

Slovensko dosud zaznamenalo 1607 případů koronaviru a 28 lidí zemřelo. Tyto velmi pozitivní výsledky byly dosaženy tvrdými opatřeními, mezi která patřila i často kritizovaná státní karanténa. Pokud se slovenský občan vracel během období, kdy byly hranice uzavřené, do vlasti, musel absolvovat povinnou 14denní karanténu v některém ze státních zařízení.

Až po dlouhých týdnech byla státní karanténa nahrazena e-karanténou. Aplikace umožnila lidem, kteří se vraceli ze zahraničí, aby karanténu strávili v domácím prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám