Hlavní obsah

Restaurace a hotely opět zavřou, dostanou i kompenzace 100 procent mezd a odvodů

– Praha
Novinky, ČTK, Klára Beranová

Od pátku opět zavřou restaurace, hotely nebo penziony. Stát jim ale bude nově podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) kompenzovat výpadky příjmů. Uvedl to po pondělním jednání vlády.

Foto: ČTK

TK po jednání vlády 14.12.2020

Článek

„Všechny dotčené provozy mohou čerpat 100 procent kompenzace mezd včetně odvodů. Schválili jsme také další opatření, které bude kompenzovat nájemné,” uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Ubytovací zařízení budou moci za každý den nuceného zavření a za pokoj žádat o státní dotaci. Výše příspěvku bude od 100 do 330 korun. Celkem je připraveno 3,5 miliardy korun.

Restauratéři budou mít zase nárok na 400 korun na jednoho zaměstnance nebo spolupracujícího živnostníka a den. Čerpat budou moci podporu například i na manželku, která v podniku pracuje. Pomoc bude možné kombinovat s dalšími podpůrnými programy.

Je nám líto, řekl Blatný. Česko přejde do čtvrtého stupně PES v pátek

Domácí

Na podporu pro stravovací zařízení tak vláda v pondělí schválila 2,5 miliardy korun. Program COVID gastro bude na dobu od 14. října do 31. prosince. Pomoc se nebude vyplácet za dny, kdy mohly mít podniky otevřeno.

Stát také podnikatelům zasaženým v souvislosti s pandemií přispěje na komerční nájem i za čtvrté čtvrtletí. Na program vláda schválila tři miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám