Hlavní obsah

Reprodukční číslo už nedává smysl, žádné plošné drama není, řekl Dušek

Plošné predikce přestávají dávat smysl, neboť epidemie v České republice ustupuje a plošně se nic dramatického neděje. Existují již pouze lokální ohniska. Konstatoval to v pátek ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek

Článek

„Plošné predikce přestávají dávat smysl, protože plošně se nic dramatického neděje. To samé platí i pro odhad toho reprodukčního čísla,“ shrnul Dušek.

„To plošné číslo nevypovídá nic o situaci v konkrétním regionu či obci a není dobré ho tak interpretovat, aby se zbytečně nestrašila celá společnost,“ dodal na vysvětlenou.

Velké rozvolnění nezpůsobilo nic. Jsme na dobré cestě

Koronavirus

Tzv. reprodukční číslo, které ukazuje potenciální šíření, je podle Duška po rekalibraci na úrovni 1,08. Jak šéf ÚZIS zdůraznil, operuje model s velkým rozptylem a neurčitostí. „Ta výpovědní hodnota je velmi malá,“ zdůraznil Dušek.

Pokud by se totiž vyjmula lokální ohniska, která jsou na Karvinsku a v Praze, klesne reprodukční číslo na 0,8.

V Praze je na místě ostražitost

Pro hlavní město statistici stanovili reprodukční číslo na 1,13. Podle Duška je v Praze třeba dbát zvýšené ostražitosti, aby nedošlo ke komunitnímu šíření, neboť rizika stále existují.

„Rozvolňování neukazuje na žádné plošné populační riziko v ČR,“ řekl Dušek, který zároveň ocenil, že pouze 20 procent všech diagnostikovaných představují senioři nad 65 let. Právě zranitelné skupiny obyvatel je třeba i nadále chránit.  Stejně tak je třeba zaměřit se na konkrétní profese například v gastronomii, které mohou být po rozvolnění ohroženější. V příhraničí je třeba monitorovat import choroby ze zahraničí.

Reprodukční číslo R: Rozvolnění Česku asi neuškodilo

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám