Hlavní obsah

Rakouským lékařům došla trpělivost. Snaží se sami nakupovat ruskou vakcínu

– Vídeň

Rakouští lékaři chtějí očkovat proti koronaviru a ztrácejí trpělivost s čekáním na vakcíny z Evropské unie. Mnozí se proto rozhodli jednat na vlastní pěst a snaží se získat ruskou vakcínu Sputnik V, a to navzdory tomu, že v EU není schválena, píše server deníku Krone.at.

Článek

„Vakcína je naprosto způsobilá. Maďaři jsou chytří a už si ji zajistili. Udělám to samé,“ řekl Michael Zimpfer, profesor z vídeňské univerzitní kliniky. Odvolává se na zjištění kolegy infektologa Floriana Thalhammera, který ruskou vakcínu testoval a prohlásil o ní, že je tak účinná a přesná jako kalašnikov.

Zimpfer se snaží získat vakcínu pro své pacienty prostřednictvím svých dobrých kontaktů v Rusku. Bez ohledu na osobní ztráty. Podle jeho slov by měly vakcíny dorazit za dva až tři týdny. „Těším se na reakce,“ dodal Zimpfer.

Italské regiony už zvažují nákup vakcíny na vlastní triko

Koronavirus

Rakouský kancléř Sebastian Kurz by podpořil výrobu ruské vakcíny v alpské zemi, ale až poté, co ji schválí Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). A tady se naráží na problém. Schvalovací proces agentury je sám o sobě zdlouhavý, v případě Sputniku V se k tomu přidávají tahanice o to, zda Rusko požádalo o schválení, či nikoliv.

Kurz chce v případě schválení vyrábět ruskou vakcínu v Rakousku

Evropa

Evropská léková agentura tvrdí, že žádnou žádost o registraci vakcíny Rusko nedodalo, ruský výrobce preparátu - ústav Nikolaje Gamaleji - naopak tvrdí, že žádost podal. Deník Krone připomíná, že i pokud by EMA dala ruské vakcíně zelenou, zahájení výroby v jediném rakouském výrobním závodu v Orth an der Donau by trvalo několik měsíců.

AstraZeneca zkrátí EU dodávky o polovinu

Evropa

EU dala na vývoj vakcíny AstraZeneky miliardy, ale ostrouhá

Pomyslnou poslední kapkou v poháru trpělivosti části rakouských lékařů bylo oznámení farmaceutické společnosti AstraZeneca, že Evropské unii zkrátí dodávky o polovinu.

Přitom právě na vývoj a přípravu výroby této vakcíny Evropská unie přispěla značnou sumou. Ve smlouvě uzavřené s AstraZenekou se Unie zavázala uhradit předem 336 milionů eur (8,8 miliardy korun). Dvě třetiny této částky musela unijní exekutiva zaplatit do pěti dnů od podpisu smlouvy, zbytek později.

Statistika očkování je v Rakousku velmi znepokojivá. Vláda tvrdila, že v polovině února budou naočkováni všichni senioři ve věkové kategorii 80+. Realita je ale na hony vzdálená. Druhou dávku vakcíny dostalo v této skupině jen 12 procent lidí, 18 procent pak obdrželo jednu dávku.

Ve skupině 85+ bylo 22 procent očkováno dvakrát. Mnohým seniorům se ale nepodařilo získat termín na očkování, připomíná deník Krone.

Reklama

Výběr článků

Načítám