Hlavní obsah

Prymula: Nárůst počtu nakažených je enormní, opatření se musí zpřísnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nárůst počtu nakažených je enormní. Reprodukční číslo se zvýšilo na 1,4, což indikuje nutnost zpřísnění opatření, řekl v sobotu České televizi ministr zdravotnictví Roman Prymula. V pátek přibylo 8618 potvrzených případů nákazy koronavirem.

Článek

Česko má v současné době v přepočtu čtrnáctkrát víc nakažených než Německo. V EU má na obyvatele nejvíce případů, téměř o čtvrtinu víc než druhé Španělsko.

Vláda ve čtvrtek oznámila omezení zejména aktivit pro volný čas i školní výuky, část platí od pátku, další opatření mají fungovat od pondělí. Prymula a premiér Andrej Babiš (ANO) už dříve nevyloučili, že pokud se situace nezlepší, bude třeba celoplošná uzávěra života v zemi.

Za pátek laboratoře v Česku prokázaly nákazu u rekordních 8618 lidí, nejvíc za jediný den od začátku epidemie v zemi a přes tři tisíce víc než dosavadní maximum ze čtvrtka. Denní rekord padl v tomto týdnu počtvrté za sebou. V nemocnicích bylo podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví 1893 pacientů s koronavirem, z toho 412 je ve vážném stavu. Počet úmrtí s covidem se zvýšil na 905.

Novinky vývoj reprodukčního čísla denně sledují. Zde je nutné upozornit, že nejde o oficiální data ÚZIS, ale o výpočet iniciativy Data Against COVID, může tedy docházet k určitým odlišnostem.

Reklama

Výběr článků

Načítám