Hlavní obsah

Prymula zpochybnil svůj vlastní výrok o registraci v restauracích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) ve čtvrtek při sněmovních interpelacích řekl, že se plánuje opatření, při kterém by se lidé v restauracích registrovali, aby se usnadnilo trasování. Téhož večera pak na Twitteru svůj vlastní výrok zpochybnil, když napsal, že pravděpodobnost zavedení takového opatření jen mezi 10 až 15 procenty.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Roman Prymula

Článek

„Plánujeme opatření, že lidé, kteří budou chodit do restaurací, se tam zapíší, tak jak je to třeba v Německu,“ uvedl Prymula, který reagoval na ústní interpelaci pirátského poslance Ondřeje Profanta.

Podle ministra tento krok pomůže zároveň hygienikům při trasování v systému chytré karantény, která je v současnosti kvůli vysokým denním nárůstům za hranicí svých kapacit. Systém je účinný kolem 500 nových přírůstků denně, což v posledních dnech Česko několikanásobně překračuje. „Musíme udělat to zabrždění a pak se vrátit k důslednému dodržování chytré karantény,” dodal.

Večer ale Prymula na Twitteru napsal, že pravděpodobnost, že opatření bude zavedeno, je malá. „Nikdo neřekl, že bude registrace v restauracích zavedena, je to jen teoretické opatření, pravděpodobnost asi 10–15 %. Je to jen bouře ve sklenici vody,” napsal Prymula.

Co konkrétně řekl ministr Prymula ve Sněmovně
Plánujeme podobná opatření, která jste tady zmínil v tom slova smyslu, že lidé, kteří budou chodit do restaurací, se tam zapíší tak, jako to je třeba v Německu. Je to věc, která výrazně umožní potom trasování v případě právě zapojení chytré karantény. Ten problém, který v tuto chvíli máme, je, že chytrá karanténa je poměrně efektivní na počtech někde do 300, do 500. Pokud jsme na počtech, které se týkají až 3 000, tak už ta její efektivita skutečně klesá a máme tady komunitní šíření, kde chytrá karanténa je podstatně méně účinná.
Zdroj: Poslanecká sněmovna

Ke zlepšení situace a dohledávání kontaktů má pomoci také aplikace eRouška. Tu si podle Prymuly doposud nainstalovalo zhruba 560 tisíc lidí a nyní se připravuje „masivní” kampaň, aby se aplikace dostala k ještě více lidem.

„Přehledně“: Kterak ministr Prymula zlepšil komunikaci

Domácí

V Německu platí v restauracích povinnost pro zákazníky nechat na sebe telefonní spojení pro případ, že by se v podniku objevil koronavirus. To umožní hygienikům trasovat i případnému nakaženému jedinci neznámé lidi, kteří v tentýž čas taktéž pobývali v daném zařízení.

Nařízení platí i ve Vídni

Nařízení, podle kterého se musí návštěvníci pohostinských zařízení povinně registrovat, platí od pondělí také v rakouském hlavním městě Vídni. Hostinští mají povinnost předložit hostům formulář pro zanesení osobních údajů. Každý host dostane svůj formulář, návštěvníci podniků tak nemohou vyčíst, kdo v daný den lokál také navštívil.

Provozovatelé restaurací mají formuláře následně uschovat po čtyři týdny. Úřady do nich budou moci nahlédnout jen v případě výskytu nákazy. Restauratéři, kteří odmítnou formuláře předkládat, musí počítat s pokutami.

V ČR je nyní omezen provoz restaurací na 6:00 až 22:00. U jednoho stolu může sedět maximálně šest osob.

Anketa

Jste ochotní nechat si registrovat osobní údaje při návštěvě hospody či restaurace?
Ano
22,8 %
Ne
77,2 %
Celkem hlasovalo 14402 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám