Hlavní obsah

Přehledně: Jaká opatření se od pondělí uvolňují

V Česku se od pondělí opět zmírňují některá opatření proti covidu-19. Zvyšuje se počet lidí, kteří budou moci přijít na hromadné akce na 500. V kinech a divadlech už nebudou muset být v hledištích rozestupy. Roušky tam ale stále budou nutné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zahrádky budou moci mít od pondělí otevřeno i po 23. hodině.

Článek

Naopak při pobytu v bazénu už nebude nutné mít roušku při pohybu kolem bazénu. Nemusejí ji mít televizní a rozhlasoví moderátoři a redaktoři s hosty ve studiu, pokud dodrží dvoumetrový odstup.

Zruší se také omezení pro restaurační zahrádky. Vnitřní prostory restaurací jsou od 25. května otevřené, ovšem jen do 23. hodin. A to bude stále platit. Ovšem zahrádky budou moci být nově otevřené i po 23. hodině.

Kde už nebude nutné mít roušku

  • Při pobytu v bazénu či na koupališti
  • Moderátoři a hosté ve studiích, pokud dodrží povinný rozestup

Co se otevře

  • Zahrádky budou moci být otevřené po 23. hodiny, vnitřní prostory restaurací však nikoliv
  • Počet osob na hromadných akcích se zvyšuje na 500
  • Nebudou nutné rozestupy v hledišti v kinech a divadlech
  • Žáci druhých stupňů mohou do školy na konzultace

Žáci 2. stupňů základních škol mohou chodit do školy na konzultace i třídnické hodiny. Stejně jako u prvního stupně nebo žáků posledních ročníků základních a středních škol nebude docházka povinná. Děti budou ve školách rozděleny do skupin nejvýše po 15.

Vláda zrušila roušky na koupalištích i omezený provoz venkovních zahrádek

Domácí

Zájemci o studium maturitních oborů budou dělat v pondělí a úterý na středních školách jednotné přijímací zkoušky. Letos je k nim přihlášeno 93 908 uchazečů, tedy zhruba o 4000 víc než loni. Kvůli opatřením proti covidu-19 budou mít žáci na složení zkoušky místo dvou pokusů jen jeden. Výsledek bude platit pro všechny školy, na které se přihlásili. Termíny zkoušek se letos kvůli pandemii koronaviru posunuly, původně se měly konat v půlce dubna. Podobně jako maturity budou i přijímací zkoušky provázet nezbytná hygienická opatření.

Do přijímaček na SŠ zbývá poslední týden. Trénujte práci s textem a počty

Věda a školy

Vláda umožnila od 27. dubna provoz části obchodů, začaly fungovat autoškoly, posilovny, muzea. Další vlna uvolňování opatření přijatých kvůli koronaviru nastala 11. května, kdy se otevřely venkovní zahrádky restaurací, obchodní centra, kadeřnictví a další provozovny služeb.

Kde to jde, roušku sundejte, radí dermatolog

Domácí

V další vlně od 25. května mohli jít v omezeném režimu do škol žáci prvního stupně základních škol, roušky už od toho dne lidé nemusejí nosit ve venkovních prostorech.

Současně s uvolňováním omezení se rozšiřují možnosti cestování, zejména do sousedních států. Nadále zůstává povinnost nosit roušky v uzavřených prostorech, jako jsou prostředky veřejné dopravy, obchody, nemocnice či úřady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám