Hlavní obsah

Pravidla shlukování v Česku: Hlouček, mezera, hlouček. A roušky

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátku se může společně potkat v jedné skupince až deset lidí, musí ale udržovat dvoumetrový odstup od druhé takové skupinky. Na tiskové konferenci to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zdůraznil ale, že stále trvá povinnost nosit roušku.

Foto: ČTK

Alena Schillerová a Adam Vojtěch

Článek

„Obecně platí to, že deset lidí se může nyní scházet ve veřejných prostorech, ale stále tam musí být akceptována dvoumetrová distanc skupin mezi sebou. Nechceme, aby tady bylo třeba deset desetihlavých skupin a budou se konat hromadné akce. Myšlenka je taková, že deset lidí se může sejít třeba v rámci spolkových aktivit. Chtěly se scházet spolky holubářů. Na toto to cílí,” řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ve skupinách po deseti mohou dnes už lidé i sportovat. Zakázané jsou zatím větší sportovní akce amatérských sportovců.

Návštěvy v domovech seniorů až v červnu. Letní dětské tábory stále ve hře

Domácí

Roušky podle Vojtěcha budou zachovány ještě nejméně dva měsíce. „Roušky jsou správné opatření a chceme je zachovat. Nebudu teď říkat, kdy je odložíme. Bavíme se podle mě zhruba o následujících dvou měsících,” doplnil Vojtěch.

Vláda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) s epidemiology řeší ještě dva problémy: jaká budou opatření v nákupních centrech a za jakých podmínek se budou pořádat vetší sportovní a kulturní akce.

Hobbymarkety jsou riziko, podle Prymuly bude třeba zasáhnout

Koronavirus

„U velkých supermarketů se řeší, jak by měl vypadat prodej. Jde o varianty pouze koridorů k prodejnám nebo omezení kapacity v jednotlivých obchodech. Uvažuje se o tom, ale pravidla budou ještě upřesněna,” vysvětlil Novinkám Prymula.

Na již otevřené provozovny jako třeba hobbymarkety změnu pravidel nechystají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám