Hlavní obsah

Poslední slova nakaženého 36letého řidiče londýnského autobusu: Nepřežiju to, mami

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepřežiju to, mami, řekl těsně před svou smrtí řidič městského autobusu v Londýně Emeka Nyack (36 let) své matce, která se ho snažila udržet při životě, poté co zkolaboval v důsledku koronavirové infekce. Přestože záchranáři přijeli včas, nepodařilo se jim ho zachránit.

Foto: archív

Emeka Nyack. Na snímku se svým synem Makiahem, kterému je dnes sedm let

Článek

Emeka Nyack si po vypuknutí koronavirové infekce svému zaměstnavateli Metroline stěžoval na špatné hygienické podmínky v autobusové dopravě a nedostatek ochranných pomůcek pro řidiče.

Měl z hrozby nemoci opravdu respekt. Trpěl lehkým astmatem, a tudíž si byl vědom, že patří do rizikové skupiny. Dodržoval proto všechna doporučení a z práce chodil rovnou domů, aby minimalizoval hrozbu nákazy. Onemocnění covid-19 se mu přesto nevyhnulo.

Počet obětí koronaviru v londýnské nemocnici je třikrát vyšší, než uvádějí statistiky

Koronavirus

Nemoc se u něj projevila 17. března, o pět dní později byl ve vážném stavu převezen do nemocnice, kde byl po třech dnech uveden do umělého spánku. Po několika dnech to vypadlo, že se z nemoci zotavuje, a proto byl propuštěn domů do domácí léčby. Po čtyřech dnech po propuštění, se mu ale udělalo opět velmi špatně.

„Velmi těžce dýchal a byl přitom velmi vyděšený. Neustále se ptal, kdy už přijede ta sanitka. A nakonec mi řekl: Mami, nepřežiju to,” svěřila se Daily Mailu jeho matka Anne Nyacková.

Když dorazili zdravotníci, řekli matce, ať odejde z místnosti. „Bylo to naposled, kdy jsem svého syna viděla,” dodává.

V Londýně už život neprodlužují. Ventilátory dávají jen těm, kdo mají šanci přežít

Koronavirus

V pondělí večer starosta Londýna Sadiq Khan oznámil, že Emeka Nyack byl jeden z deseti pracovníků londýnské veřejné dopravy, kteří zemřeli na Covid-19.

Přestože rodiny zemřelých řidičů autobusů se shodli na tom, že většina autobusů i přes epidemii koronaviru zůstávala špinavá, ochranné vinylové desky, které je měly chránit, byly nekvalitní a řidiči nedostali žádné roušky ani rukavice, starosta popřel, že by vedení města nějak pochybilo. Podle jeho slov udělali vše podle doporučení britského Úřadu pro veřejné zdraví.

Strojvedoucí metra má koronavirus, pražský dopravní podnik přechází na prázdninový provoz

Koronavirus

Redaktorům Daily Mailu se podařilo získat fotografie autobusu, který Nyack řídil. Vinylová deska se odlupovala, podlahy byly velmi špinavé a v celém autobuse byly nánosy prachu a nečistot.

„Emeke dlouhodobě upozorňoval na nedostatečné čištění autobusu. Byl navíc přesvědčen, že by měli mít řidiči autobusů roušky a rukavice, zvláště trpí-li astmatem jako on. A měl pravdu. Řidiči navíc od února neměli ani k dispozici dezinfekční prostředky v depu, všechny ruční dávkovače jsou prázdné. Ze strachu si proto sám každý den před prací a po práci autobus umývám sám,” dodal pro Daily Mail řidič, který nechtěl být jmenován.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám