Hlavní obsah

Polsko hlásí rekordní počet úmrtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Rekordních 669 obětí koronaviru a více než 24 tisíc infikovaných přibylo za posledních 24 hodin v Polsku. Umírají hlavně neočkovaní, informoval ve středu mluvčí vlády Piotr Müller.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Personál pečující o nakaženého koronavirem v nemocnici v Krakově.

Článek

„V současnosti je jen jeden účinný způsob, jak tuto tragédii zastavit: očkovat se, očkovat se, očkovat se,“ řekl mluvčí s tím, že na polském území „už se nepochybně vyskytuje varianta omikron a je jen otázkou času, než bude u někoho identifikována“.

Od středy do 31. ledna platí v Polsku zpřísněná opatření vlády. Restaurace, hotely, kina, divadla, bary, sportovní objekty a také kostely mohou být využívány na 30 procent své kapacity. Do té se ale nebudou počítat naočkovaní. Vláda zároveň vyzvala, aby lidé nosili v uzavřených prostorách roušky.

Obstarali si falešné covidové pasy. Teď začali panikařit

Evropa

„Opatření jsou opožděna o půl roku. Lékařská rada je chtěla zavést už v červnu. Koncepční kroky související s očkováním pak přichází v Polsku o rok později, než měly,“ komentoval současná vládní opatření Krzystof Filipiak, rektor Lékařské univerzity ve Varšavě.

„Vláda opatření zavádí až teď, když je v zemi fatální situace v úmrtnosti pacientů nemocných s covidem,“ dodal.

V Polsku od začátku epidemie koronaviru zemřelo už 89 714 lidí. Kompletní očkování má za sebou přes 20,7 milionu lidí, což tvoří 54,5 procenta obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám