Hlavní obsah

Policisté řeší domácí mejdany i bitky v ubytovnách

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už tři týdny je kvůli koronavirové odstávce uzavřena automobilka v Mladé Boleslavi. V ulicích středočeského města je méně lidí a větší klid. Ten ale nemají policisté, kteří jsou neustále v terénu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Musejí zasahovat u domácích mejdanů, které většinou dělají zahraniční dělníci. Výjimkou nejsou potyčky na ubytovnách. Zvýšil se také počet drobných krádeží v obchodech.

„Ano, je pravda, že je více oznámení, která mají souvislost s požíváním většího množství alkoholu, kdy se to týká většinou zahraničních dělníků,“ řekl Právu policista Lubomír Ř., který pracuje v rajonu prvního mladoboleslavského obvodu.

Směny se při nouzovém stavu liší od těch, které měl předtím, než stát zasáhla nákaza koronavirem. „Jsme častěji v terénu, provádíme hlídkovou činnost a dohlížíme na dodržování nařízení vlády,“ podotkl policista.

Česko má 143 uzdravených za den, celkem už 819

Koronavirus

Jeho obvodní oddělení se rozdělilo na dva týmy. Jejich členové se spolu nesmějí potkávat, aby mezi sebou případně nešířili nákazu. V těchto týmech pak policisté slouží dvanácti nebo čtyřiadvacetihodinové směny.

„Na začátku každé směny dostaneme ochranné pomůcky, zkontrolujeme stavy dezinfekce a pomůcek ve vozidlech a v případě potřeby je doplníme,“ vysvětlil policista. Podobně musí policisté postupovat také na konci každého pracovního dne. Po službě totiž musejí dezinfekcí vyčistit auta i prostory policejní služebny.

V hospodě na Blanensku čepovali pivo, hosté utíkali před policií

Krimi

Cíle každé směny jsou jasné. Zajištění bezpečnosti a sledování, jak lidé dodržují vládní zákazy, které mají zabránit šíření koronaviru. Třeba nošení roušek, dodržování bezpečné vzdálenosti nebo zákaz shlukování prý mladoboleslavští obyvatelé až na výjimky dodržují. A když ne, tak je chtějí nejprve policisté poučit.

Lidé jim děkují

„Tak aby to dodržovali a chránili sebe i druhé. Bohužel někteří neuposlechnou, a tak v ojedinělých případech jejich jednání řešíme v příkazním řízení nebo oznámením na příslušný úřad,“ vysvětlil policista.

Lidé se prý chovají k policistům pořád stejně. „Jsou ale výjimky, kdy se teď setkáváme i s poděkováním za naši práci, což je milé. Dostali jsme také nějaké látkové roušky, které nám lidé ušili,“ popsal Lubomír Ř.

Další dárci poskytli třeba dezinfekční prostředky, občerstvení nebo nápoje. Policisté také mají od místních podniků možnosti zlevněného stravování.

Reklama

Výběr článků

Načítám