Hlavní obsah

Poláci srazili bernartickou Jutu na kolena

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmdesátka Poláků srazila ze dne na den jeden ze závodů společnosti Juta v Bernarticích u Trutnova na kolena. Dělníci z obav před čtrnáctidenní karanténou v domovské zemi českou textilku koncem minulého týdne opustili. Provoz osiřel a výroba lukrativních vaků klesla o sedmdesát procent.

Foto: Radek Lanč

Hala bernartické fabriky osiřela.

Článek

„Páteční ráno fabrika osiřela, branou doposud neprošla ani noha,“ přiblížil majitel společnosti Juta Dvůr Králové Jiří Hlavatý. Hranice měli polští pendleři bez rizika karanténních sankcí otevřené do minulého čtvrtka. „Kdo to stihl, bez problémů prošel. Kdo ne, putoval fakticky od hranic do karantény,“ přiblížil na česko-polském přechodu v Královci polský policista.

Pracovníkům většinou z nedaleké příhraniční Lubawky Juta marně nabízela přečkat krizové období v Česku. Nabídku bydlení a výhled slušného platu všichni z důvodu rodinného odloučení a obav z karantény odmítli.

Lavina zakázek

Kolaps fabriky přišel ve chvíli, kdy výroba vaků s širokým využitím začala nabírat obrátky. Zahraniční, hlavně indická konkurence kvůli pandemii skončila. Závod v Bernarticích zahrnula lavina nabídek. „Oproti nedávné minulosti máme pětkrát víc zakázek. Psal jsem našim i polským představitelům, aby intervenovali na polskou vládu, která by mohla pro příhraniční textiláky udělat výjimku. Podobně jako Němci pro české zdravotníky. Nevím, jestli je nějaká naděje, každopádně je nutné na to poukázat. Podobně může dopadnout řada dalších firem,“ konstatoval Hlavatý.

Na rozdíl od jiných provozů máme v Bernarticích práci a nemáme lidi
Jiří Hlavatý, majitel textilky Juta

Jutě, závislé z osmdesáti procent na vývozu, svazuje v dalším výrobním sortimentu ruce situace v zemích, kam tradičně exportuje. Dnes značně žádané vaky z Juty představují jednu z možností, jak udržet největší českou textilku v koronavirovou krizí rozbouřené světové ekonomice nad vodou. „Na rozdíl od jiných provozů máme v Bernarticích práci a nemáme lidi,“ podotkl Hlavatý.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Přesunout lidi z jiných provozů, které na rozdíl od vaků zrovna nezažívají konjukturu, Juta nemůže. Ženy a muži u speciálních šicích strojů, na nichž z umělohmotné tkaniny šijí vaky různých velikostí, musejí nelehkou profesi dokonale ovládat. Vyškolit lidi, kteří umějí odvést bezchybné dílo a místo pevných stehů na vacích nenechají na stole přišité ruce, trvá minimálně půl roku.

Hrozba koronaviru přiměla královédvorskou textilku zavést v jednotlivých provozech nezbytná opatření proti nákaze. „Musíme udělat vše pro to, abychom zabránili šíření nákazy a chránili lidské životy i na úkor ekonomiky. Ochranné pomůcky musíme nakupovat. Roušky na našich těžkých strojích šít nejdou,“ podotkl Hlavatý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám