Hlavní obsah

Podané ruce cizince bez dokladů nevyhodí

Právo, vtk, hon, plk

Očkují nejen občany Česka, ale i cizince, ať už v zemi pobývají legálně, či nelegálně. Většinou jde o Vietnamce, jimž propadlo povolení k pobytu, nebo o Ukrajince či Slováky s prošlou platností cestovního pasu.

Foto: Facebook Očkujeme ČR (společnost Podané ruce).

Sdružení Podané ruce očkuje bez registrace.

Článek

„My ty lidi prostě nevyhodíme. To po nás nikdo nemůže chtít. I kdybychom měli platit pokutu, pokud mají zájem o očkování proti koronaviru, tak to nějak vymyslíme,“ řekl Právu Jindřich Vobořil z vedení brněnského sdružení Podané ruce.

Problémy mají často Vietnamci

Organizace se sice zabývá bojem s drogovou závislostí, v Česku ale byla první, která zahájila i testování na koronavirus a podílí se i na očkování veřejnosti. Nelegálně pobývající cizince v ČR by ale podle předpisů očkovat neměla.

Momentálně má na brněnském náměstí Svobody očkovací autobus. Pracovníci Podaných rukou jezdí očkovat invalidy i k nim domů.

Vobořil: Antivaxerů je ve skutečnosti hrstka, 90 procent Čechů můžeme naočkovat

Koronavirus

„Samozřejmě, že mezi zájemci o očkování jsou i cizinci, kteří nemají v pořádku doklady. Je jich jen hrstka, ale přicházejí. Že by někdo neměl vůbec žádné doklady, to se nestává,“ uvedl Vobořil. Nejčastěji řeší podle něj tyto potíže Vietnamci, jimž vypršelo povolení k pobytu v ČR, tím pádem v zemi pobývají nelegálně. Musí si tedy zajet na vietnamskou ambasádu do Prahy a zajistit si nové dokumenty. To je pro některé z nich časově i finančně náročné.

Podané ruce dokonce kvůli očkování v početné brněnské vietnamské komunitě přijalo mezi své pracovníky Vietnamku, aby se komunikace zjednodušila. Přicházejí také Ukrajinci či Slováci, kteří o očkování stojí, přestože jim vypršela platnost cestovního pasu. Tím, že doklady nemají v pořádku, se i oni řadí mezi nelegály.

Itálie schválila povinné očkování pro lidi od 50 let

Koronavirus

„Buď se v těchto případech domluvíme na tom, že si za vakcínu zaplatí, nebo pokud jde doslova a do písmene o bezdomovce, tak mu ji darujeme a zaplatíme ji z naší sbírky. Těmto lidem nevydáváme certifikát o očkování, do hospody tedy nemůžou. Mají od nás jen potvrzení o vakcinaci,“ vysvětlil Vobořil.

Na jaře přijdou brigádníci

Sdružení si vede jen jednoduchou evidenci naočkovaných cizinců. Tím, že se očkují, podle nich pomáhají chránit celou populaci v zemi. Mohou se sice nechat naočkovat v nemocnicích, prý je to ale administrativní příliš složité.

Podle Vobořila je nutné celý systém očkování cizinců, a to ve vztahu k lidem nelegálně přibývajícím v Česku, co nejvíce zjednodušit. Zároveň upozornil na to, že se stát musí připravit na jaro, kdy na stavby v zemi, ale i do různých zemědělských provozů zamíří tisíce brigádníků ze států bývalého Sovětského svazu. „Nejde o to jim dělat ze života peklo. Naše ekonomika je potřebuje. Jde o to jim nabídnout a zajistit očkování,“ doplnil Vobořil.

Jsem proti očkování, ale musím do fitka aneb Jeden den s očkobusem na Ústecku

Koronavirus

To, že se najdou lidé na okraji společnosti včetně ilegálních cizinců, kteří se dožadují vakcíny bez dokladů, potvrdila Právu mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová.

„Zaznamenali jsme tento zájem, ale především v obchodním centru Forum Nová Karolina, kde stále aplikujeme jednodávkovou očkovací vakcínu Janssen,“ poukázala Petlachová s tím, že pokud se však osoba neměla čím prokázat, tak ji zdravotníci nenaočkovali.

Falešný certifikát za sedm tisíc. Policie stíhá pracovnice očkovacího centra

Krimi

Vedoucí frýdecko-místeckého azylového domu a nízkoprahového centra Bethel Jan Savický popsal Právu složitost očkování cizinců bez dokladů. „Měli jsme i dva klienty ze Slovenska, z nichž jeden neměl ani žádné doklady, rodné číslo si pamatoval, takže i on byl naočkován,“ dodal Savický.

„Následně nás ale kontaktovala nemocnice, která očkování zajišťovala, a trvala na dodání dokladu tohoto cizince. Jeho obstarání sice bylo spojeno s určitým úsilím našich pracovníků, ale nakonec se to podařilo a doklad ze Slovenska dorazil,“ dodal Savický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám