Hlavní obsah

Po světě cestují tři typy nového koronaviru

Vědci z univerzity v Cambridge registrují celkem tři základní typy nového typu koronaviru SARS-CoV-2 způsobujícího nemoc covid-19. Zatímco typ A je nejblíže původnímu onemocnění netopýrů a vyskytuje se nejčastěji na západní pobřeží Spojených států a v Austrálii.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

jedna z obětí nákazy se převáží do provizorní márnice v New Yorku

Článek

Typ B se z typu A se brzy vyvinul a rozšířil v čínském Wu-chanu a je nejčastější v některých státech Evropy jako Velká Británie, Švýcarsko, Německo nebo Belgie. Třetí typ C mutuje hlavně v Evropě a na starý kontinent se měl dostat ze Singapuru.

Při mapování šíření nového koronaviru se vědci z univerzity v Cambridge v čele s Peterem Forsterem shodli na třech základních typech. Od prosince do března lze podle zprávy sledovat typy A, B a C, které jsou si však velmi blízké a zásadní odlišnosti v rychlosti šíření či závažnosti onemocnění potvrzeny nejsou. Některé typy mají další podtypy, někteří vědci uvádějí, že kmenů viru je celkem osm. Rozdíly mezi nimi jsou zanedbatelné.

Za původní je považován typ A, který se na člověka měl dostat přes netopýry a luskouny na trhu se živými zvířaty. V Číně však údajně ještě před Vánoci zmutoval do typu B, a v zemi je aktuálně nejčastějším. To by znamenalo, že virus stihl zmutovat ještě více než měsíc předtím, než Čína přistoupila k tvrdším opatřením.

Pokud Američané koronavirus nezastaví, bude to pro svět pohroma, tvrdí čínský expert

Koronavirus

Variace A však tím rozhodně neřekla poslední slovo, protože se rozšířila do Austrálie a západní pobřeží Spojených států. Nyní jsou podle vědců typem A nakaženy dvě třetiny Američanů, u nichž se potvrdila nákaza covid-19.

Typ B pak trápí především Evropu. Vyvinula se z něj i třetí varianta. Typ C zmutoval z typu B v Singapuru a rovněž byl rozšířen především do Evropy.

Reklama

Související témata:

Související články

Ind postavil auto ve tvaru koronaviru

Indický tvůrce vozítek, která vypadají jako všemožné objekty z domácnosti, postavil jedno aktuální - má tvar viru SARS-CoV-2. Plánuje s ním šířit povědomí...

Afriku čeká plný zásah koronaviru, varuje WHO

Řadu afrických zemí čeká v nadcházejících týdnech plný zásah pandemie nemoci covid-19, a v regionu by se proto měly zásadně zvýšit kapacity pro testování...

Výběr článků

Načítám