Hlavní obsah

Po nákaze koronavirem až dvouletá imunita, myslí si vědci

Pokud se člověk nakazí novým typem koronaviru, získá proti tomuto viru imunitu, píše agentura DPA s odvoláním na vědce, kteří se virem Sars-CoV-2 zabývají. Zatím se ale přesně neví, jak dlouho imunita vydrží. Někteří odborníci předpokládají, že by mohla být až dvouletá.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Odborníci už dnes vědí, že se u lidí, kteří prodělají nákazu koronavirem, vyvinou protilátky, uvedli Melanie Brinkmannová z Helmholtzova centra pro výzkum infekce v Braunschweigu a Friedemann Weber, vedoucí Institutu virologie na univerzitě v Gießenu. Oba předpokládají, že tato imunita by u lidí mohla přetrvat jeden až dva roky. Jejich domněnka je založena na zkušenostech s jinými koronaviry.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

S názorem, že lidé po koronavirové nákaze budou vůči viru Sars-CoV-2 imunní, souhlasí i prezident Německé imunologické společnosti Thomas Kamradt. „Je pravděpodobné, že po nakažení virem Sars- CoV-2 jste chráněni před další nákazou minimálně několik let,“ řekl Kamradt. Jak dlouho jim tato imunita vydrží, podle něj nelze zatím sdělit.

Výzkum je nutné provádět delší dobu a podle toho lze zjistit délku případné imunity. Ovšem nemoc Covid-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje, je známá jen krátce, a proto dlouhodobé studie zatím nebylo možné provést.

Část pacientů s Covid-19 má poškození mozku

Koronavirus

Jak dlouho bude tato ochrana trvat, závisí na rychlosti, s jakou se koncentrace protilátek - takzvaný titr - bude snižovat. Čím vyšší titr je, tím silnější je ochrana. Podle Kamradta by bylo neobvyklé, kdyby se po prodělané nákaze nevytvořily v těle protilátky proti novému typu koronaviru.

Ředitel Institutu pro laboratorní medicínu na klinice Marienhospital ve Stuttgartu Matthias Orth upozorňuje, že zatím není možné s naprostou jistotou tvrdit, že vytvořené protilátky budou před další infekcí skutečně chránit. Není totiž jasné, jaká koncentrace protilátek ochranu poskytuje a jak často se nové infekce vyskytnou.

Nasadili jsme lék na malárii. Je to nadějné, říká šéf Ústřední vojenské nemocnice

Domácí

Podle Brinkmannové a Webera bude při výzkumu zajímavé porovnání vzorků lidí, u nichž se průběh nemoci lišil. Tím by se mohla vysvětlit otázka, zda těla pacientů s velmi vážným stavem vůbec protilátky vytvářela a v jaké koncentraci. Výzkum může podle nich rovněž vysvětlit, kdy se během infekce začnou vytvářet specifické protilátky.

Ve Španělsku přibylo za den 932 mrtvých. Garáže barcelonské márnice jsou plné rakví

Koronavirus

Oba zmínění vědci považují za důležité, aby byly připraveny spolehlivé testy na protilátky, které umožní plošné testování. Od něj si slibují přesnější informace o tom, jak velká část populace byla skutečně infikována, neboť řada lidí očividně prodělala infekci, aniž o tom věděla. Z těchto údajů pak bude možné určit, do jaké míry je společnost imunní.

Statistické propočty uvádějí, že k dosažení kolektivní imunity musí nákazu prodělat asi 60 až 70 procent populace. Za takového stavu se i bez vakcíny šíření viru samo zastaví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám