Hlavní obsah

Pět bludů o ivermektinu

Právo, drk, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ivermektin dokázal za několik posledních týdnů vyprovokovat mezi lékaři i laiky debatu, jaká tu ještě o žádném jiném léku nebyla. Není se co divit, když jediná léčba, která se doporučuje lidem v počáteční fázi covidu-19 nebo při jeho mírném průběhu, je zůstat v posteli a polykat paralen.

Foto: Petr Horník, Právo

Lék Huvemec obsahující ivermektin.

Článek

1. Potřeba je stonásobná dávka

„Ivermektin prokazuje v laboratorních podmínkách účinek na množení viru, k jeho dosažení je ale zapotřebí podat až stonásobek běžné dávky,“ uvedly na konci února v mezioborovém stanovisku české odborné společnosti ČSARIM, ČSIM, SIL a další.

Lékaři po celém světě podávají standardní dávku, okolo 0,2 mg/kg váhy. Stejnou dávku považuje za nejvhodnější i české ministerstvo zdravotnictví

Tento blud vznikl loni na jaře, když australští vědci po sérii „in vitro“ pokusů upozornili na antivirový a protizánětlivý potenciál ivermektinu. Jediná studie tehdy neodborně odhadla, že aby měl ivermektin účinek „in vivo“ (v reálu u lidí), bylo by zapotřebí podat nemocným „až stonásobek běžné dávky“. To se však v praxi nikdy nepotvrdilo a nikdy žádný lékař tak vysokou dávku nikomu nepředepsal.

Ivermektinu věříme, lidé by ale lékaře neměli tlačit, říká primář Rezek

Koronavirus

Americký Národní ústav zdraví (NIH), který je autoritou pro různé léčebné metody, sice změnil své původní nedoporučující stanovisko na neutrální (nemůže doporučit ani nedoporučit ivermektin pro léčbu covidu-19), ale přesto tento blud stále uvádí na svých stránkách. Řada českých lékařských kapacit se proto tohoto bludu stále drží. Lékaři po celém světě však podávají standardní dávku, tedy okolo 0,2 mg/kg váhy. Stejnou dávku považuje za nejvhodnější i české ministerstvo zdravotnictví.

2. Poškodí játra i ledviny

Ivermektin se v humánní léčbě používá již třicet let pro léčbu parazitických onemocnění. Po celém světě již bylo podáno přes 3,7 miliardy dávek bez vážnějších vedlejších účinků.

Blud o vážném poškození jater a ledvin při podání ivermektinu se váže k prvotnímu bludu o nutnosti podat pacientům až stonásobnou dávku než při pokusech „in vitro“.

Primář Rezek: Ivermektin bych si vzal bez problémů

Domácí

Tuto v praxi mnohokrát vyvrácenou tezi dramaticky hlásal v neděli 7. března v ČT i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Bohužel si nevšiml, že už ve čtvrtek 4. března Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) povolil distribuci a používání ivermektinu s odůvodněním, že lék má „dobrý bezpečnostní profil“.

3. Kolumbijská studie

Minulý týden publikoval americký lékařský časopis JAMA studii kolumbijských vědců z města Cali. Jednalo se o standardní randomizovanou dvojitě slepou studii na 476 pacientech. „Mezi dospělými s mírným průběhem pětidenní podávání ivermektinu ve srovnání s placebem výrazněji nesnížilo dobu potřebnou k překonání symptomů,“ konstatovali autoři. Jejich resumé zní: „Závěry nepodporují použití ivermektinu k léčbě mírného průběhu nemoci covid-19.“

Jak ale upozornil např. primář Michal Rezek z brněnské nemocnice u sv. Anny, autoři studie podávali ivermektin „mladým neobézním zdravým lidem“, kteří měli jen mírný průběh. „Na takové skupině nelze pozitivní účinek prokázat,“ říká Rezek s dovětkem, že se zákonitě museli zhruba stejně rychle uzdravit skoro všichni. Jak ve skupině s ivermektinem, tak ve skupině s placebem. Ve skupině pacientů s ivermektinem nikdo nezemřel, zatímco skupina s placebem zaznamenala jednoho mrtvého.

Kolumbijskou studii o ivermektinu sponzorovali výrobci vakcín proti covidu-19

Koronavirus

Ironicky dodal, že výsledky studie jsou na rozdíl od závěrů jejích autorů pro ivermektin pozitivní, protože prokázala, že je tento lék bezpečný, a to je „dobrý argument pro (jeho) uvolnění do ambulantní péče“.

4. Je pro koně

Odpůrci ivermektinu argumentují, že jde o veterinární lék určený hlavně pro odčervování koní, nikoli pro léčbu lidí. Nemocnice Motol například pacientům oznámila, že nehodlá podávat „donesené veterinární přípravky“.

Jenže zatímco ve veterinární formě se podává zpravidla jako pasta a je dostupný jen přes veterináře, lidé ho užívají v řádně označených tabletkách. Před požíváním verze pro zvířata varoval nedávno americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), protože takové přípravky obsahují složky, které lidskému tělu škodí.

Ivermektin bude moci jít do všech lékáren

Domácí

Reagoval tak na případy, kdy si někteří pacienti sami naordinovali lék pro koně. Humánní verze ivermektinu se varování netýkalo. FDA pouze doporučila, aby si lidé lék nepodávali sami.

5. Nedostatek studií

Americká farmaceutická firma Merck, která lék vyvinula (patentová ochrana již vypršela), vydala letos v únoru nečekané prohlášení, že „neexistují data podporující používání ivermektinu pro léčbu covidu19“. Mezitím se ukázalo, že dva měsíce předtím podepsala s americkou vládou smlouvu o vývoji, výrobě a dodání 100 tisíc dávek svého nově vyvíjeného léku na covid-19 v hodnotě 356 milionů dolarů (7,8 mld. Kč).

Merck „svůj” ivermektin zpochybnil. Vyvíjí nový lék

Koronavirus

Tento lék s názvem molnupiravir označil americký lékař Marc Siegel za „svatý grál“ mezi medikamenty. Siegel, který je spolupracovníkem televizní sítě Fox News, loni na jaře přirovnal covid-19 v nejhorším případě ke chřipce.

FLCCC: Lékaři, kteří se nebojí kontroverze

Amerika

Na druhé straně americká aliance lékařů FLCCC (Front Line Covid-19 Critical Care) na svých stránkách odkazuje na řadu studií, které prokázaly účinek ivermektinu při léčbě covidu-19 (11 randomizovaných kontrolovaných studií a tři observační kontrolované studie). Kritici podotýkají, že tyto studie nedosahují kvality „prvního stupně“, protože nebyly multicentrické, dvojitě slepé nebo vzorek pacientů byl příliš malý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám