Hlavní obsah

Pár rukavic jako dva kusy ochranných pomůcek? Britská vláda čelí kritice za falešná čísla

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda Velké Británie je pod těžkou palbou kritiky kvůli nedostatku zdravotnického materiálu během pandemie. Ani vládou deklamovaná dodávka jedné miliardy pomůcek nepřinesla kýžený klid. Jak zjistili britští novináři, celkem 273,5 milionu párů rukavic bylo započítáno jako 547 milionů kusů zdravotnického vybavení, tedy každá rukavice zvlášť.

Foto: Profimedia.cz

Podle britské vlády jsou na této fotografii tři kusy zdravotnického vybavení (ilustrační foto).

Článek

I přes dodávku vládou deklamované miliardy zdravotnických pomůcek si britští zdravotníci a sociální pracovníci stěžovali na jejich akutní nedostatek. Průzkum Royal College of Physicians ukázal, že 27 procent z 2129 dotazovaných lékařů musí vícekrát používat pomůcky, které jsou určeny primárně k použití jednorázovému.

Reportéři BBC z investigativního pořadu Panorama proto v pondělní reportáži prostudovali dokumenty ohledně této masivní dodávky.

Podle nich vláda nedokázala sehnat slibované množství roušek, respirátorů a ochranných štítů. Do oné miliardy pomůcek totiž bylo započítáno 547 milionů jednotlivých kusů zdravotnických rukavic, které byly počítány po jedné a nikoliv po páru.

Přísná opatření se zatím uvolňovat nebudou, vzkázal Johnson Britům

Koronavirus

Kromě toho značnou část dodávky tvořily položky, které mezi zdravotnické pomůcky nepatří. Šlo zejména o čisticí přípravky, pytle na odpadky či papírové ubrousky.

Náměstkyně ministra vnitra pro ochranu a sociální problémy Victoria Atkinsová uvedla, že rukavice došly v krabicích, ale nebyly spárovány a ona sama prý „nebyla zasvěcena do detailů těchto čísel“.

„Byli jsme ohledně čísel velmi transparentní a musíme být i nadále, protože tak si udržíte důvěru obyvatel,“ dodala nicméně.

Reklama

Výběr článků

Načítám