Hlavní obsah

Další rekord v počtu nakažených. Oranžové budou nejméně tři regiony

Právo, Novinky, ČTK, jim, jas, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek přibylo v Česku 1382 nakažených koronavirem, což je nový rekord. Dosavadní maximum z úterý bylo překonáno o více než 200 případů. Hlavní hygienička Jarmila Rážová už ve čtvrtek avizovala, že počet oranžových regionů na semaforu, mapě rizika nákazy covidem-19, stoupne nejméně na tři. Nový semafor má ministerstvo zveřejnit v pátek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová

Článek

Čísla se v posledních dnech nelepší. Ve středu přibylo 1161 případů nákazy, jen o dva méně než během dosud rekordního úterý. Změnu na semaforu Rážová ve čtvrtek avizovala, když už byla známa večerní čísla, která byla opět vysoká. Nakonec za celý den evidovali hygienici 1382 nakažených.

Celkem se za více než půl roku nakazilo 32 413 lidí, z nich se téměř 20 800 vyléčilo a 448 zemřelo. Aktuálně se tak s nemocí potýká 11 178 lidí.

Koronavirus se v Česku nyní šíří zejména mezi dětmi a mladými, dokládají čísla

Domácí

V oranžové barvě, která značí počínající komunitní přenos, je zatím Praha. Podle Rážové na semaforu přibude i zelených regionů, což je druhý stupeň varování. Nejvážnější je červený stupeň, který značí narůstající nebo přetrvávající komunitní přenos.

Nejvýraznější nárůst počtu nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100 000 obyvatel má okres Plzeň-jih, a to 129 případů. O 17 nakažených na 100 000 obyvatel méně vykazuje za uplynulý týden Pelhřimovsko. Následuje Praha s téměř 106 případy a Berounsko se stovkou nových případů na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní.

Nová opatření

Kvůli zhoršené situaci platí od čtvrtka zpřísněná opatření. Nosit roušku je povinné ve vnitřních prostorách budov v celé zemi. Od pátku pak v pražské MHD platí zákaz nástupu a výstupu cestujících předními dveřmi autobusů a většiny tramvají. U autobusů na městských linkách v Praze bude navíc zahrazena první řada sedaček. Řidiči autobusů budou také ode dneška při každém zastavení v zastávce otevírat všechny dveře bez nutnosti tisknout tlačítko. Pražský magistrát a dopravní podnik (DPP) přistoupily ke stejným opatřením i na jaře.

Proti jaru, kdy epidemie propukla, se změnila věková struktura nakažených. Razantně přibylo nákaz mezi dětmi a mladými lidmi. Od počátku března bylo evidováno ke čtvrtečnímu večeru celkově 31 759 případů nákazy, mezi nimiž převládají lidé v produktivním věku mezi 41 a 50 lety, následováni skupinou 21 až 30 let.

Bylo provedeno už více než milion testů včetně těch opakovaných.

Foto: ministerstvo zdravotnictví

Koronavirový semafor

Každý třicátý test odhalil nakaženého

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám