Hlavní obsah

Největší víkendový přírůstek, v sobotu přibylo v ČR 239 nakažených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu v Česku přibylo 239 případů koronaviru. Denní přírůstek se ve volném dni dostal nad 200 poprvé od posledního červnového víkendu, kdy čísla zvyšovalo cílené testování v dolech OKD na Karvinsku. Velmi vážná je situace také v Brazílii, kde za uplynulý den zemřelo 892 lidí, za stejný časový úsek přitom přibylo přes 50 000 nemocných.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Reportáž byla ukončena

13:50 - Jižní Korea zaznamenala za poslední den 397 nových nákaz koronavirem, což je v této 51milionové zemi největší denní přírůstek od začátku března. Na Filipínách přibylo za sobotu nejméně případů nakažených covidem-19 za téměř čtyři týdny. S celkem 189 601 nemocnými ale tato země se zhruba 107 miliony obyvatel stále vykazuje nejvyšší nemocnost v jihovýchodní Asii. Nejvyšší počet mrtvých v jihovýchodoasijském regionu pak má 268 milionová Indonésie, kde s covidem-19 už zemřelo 6680 lidí.

13:05 - Tuzemským restauracím stále chybějí zahraniční hosté i pravidelní strávníci z kancelářských center, kteří nepřestali ani po skončení nouzového stavu pracovat z domova. V průměru jsou stravovací zařízení na 30 až 50 procentech loňských čísel. Mezi podniky panují velké lokální rozdíly. I v místech, která nyní vykazují dobré výsledky, se po prázdninách očekává útlum poptávky. Uvedl to prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Restaurace ve městech, které byly před krizí zaměřeny na nabídku obědových menu, zaznamenaly pokles návštěvnosti i tržeb. Mnoho lidí z kancelářských budov nadále pracuje z domova, kde se i stravuje. "Ještě větší propad evidují restaurace zaměření na zahraniční turisty. Česká klientela k zaplnění výpadku nestačí," řekl Stárek.

12:18 - V Maďarsku zaznamenali 22 nových případů nákazy a dva lidé zemřeli. Celkem je v zemi 5155 infikovaných a celkem zemřelo 613 lidí.

12:16 - Na Slovensku zaznamenali 40 nových případů covid-19. Celkový počet infikovaných v zemi je 3356 a celkem na Slovensku zemřelo celkem 33 lidí.

11:09 - Na slovinsko-rakouské hranici se v noci na neděli čekalo při vjezdu do Rakouska na odbavení až deset hodin. S odkazem na policii o tom informovala agentura APA. Průtahy způsobilo nové nařízení vídeňské vlády přijaté jako prevence proti šíření koronaviru, podle něhož úřady musí zaznamenat osobní údaje všech přijíždějících, včetně těch, kteří Rakouskem pouze projíždějí. [celá zpráva]

11:03 - V Rusku zaznamenali v uplynulých 24 hodinách 4852 případů koronavirové nákazy, 73 lidí s covidem-19 zemřelo. O den dříve to bylo 4921 nových případů a 121 mrtvých. Již osmým dnem je tak denní nárůst pod půl procentem. Celkem se v nejrozlehlejší zemi světa s přibližně 146 miliony obyvatel od začátku pandemie nakazilo 956 749 lidí, uvedla agentura TASS s odvoláním na operativní štáb.

SPECIÁL: Historie největších pandemií

Speciály

10:10 - Počet nakažených koronavirem v Indii v neděli překročil hranici tří milionů. Za poslední den tu přibylo 10 339 infikovaných a 912 úmrtí s nemocí covid-19, uvedla agentura AP s odvoláním na zdravotnické úřady. Celkově již asijská země eviduje 3 044 940 infikovaných, z nichž 56 706 komplikacím doprovázejícím covid-19 podlehlo.

Podle AP jsou epidemií nejvíce zasaženy chudé venkovské oblasti v lidnatých státech Uttarpradéš a Bihár na severu země a současně bohatší a starší obyvatelstvo v jižních státech Telangana, Tamilnádu, Ándhrapradéš a Karnátaka. Výrazný počet nakažených vykazují i dvě největší indická města Dillí a Bombaj, byť zde šíření infekce v posledních dnech zpomalilo.

9:17 - Až polovině tuzemských zájezdových dopravců hrozí krach. Současná krize v oboru totiž podle jejich odhadů potrvá zřejmě až do jara příštího roku. Žádají proto o pomoc stát. V současnosti mají autobusoví dopravci zhruba pětinu obvyklého počtu zakázek. Uvedl to mluvčí sdružení Česmad Bohemia Martin Felix. V Česku krize zasáhla kolem 2000 zájezdových dopravců provozujících dohromady asi 9000 autobusů. [celá zpráva]

8:15 - V Německu za posledních 24 hodin přibylo 782 případů koronavirové nákazy, vyplývá z dnes zveřejněných údajů Institutu Roberta Kocha (RKI). Jedná se o pokles oproti bilanci ohlášené v sobotu, kdy země zaznamenala 2034 nových případů – nejvíce od konce dubna. Údaje za víkendové dny však bývají obvykle nižší, neboť nezahrnují data od všech zdravotnických zařízení, upozorňuje RKI.

7:42 - Podle ministerstva zdravotnictví a vládních epidemiologů má velká většina nemocných mírný nebo bezpříznakový průběh onemocnění a důležitější než denní přírůstky nakažených jsou počty hospitalizovaných a lidí ve vážném stavu. V nemocnicích je s koronavirem podle posledních údajů 116 lidí, 22 z nich potřebuje intenzivní péči. Čísla se v posledních čtyřech týdnech příliš nemění. Úmrtí s covidem-19 v sobotu nepřibylo žádné.

7:36 - V sobotu v Česku přibylo 239 případů koronaviru. Denní přírůstek se ve volném dni dostal nad 200 poprvé od posledního červnového víkendu, kdy čísla zvyšovalo cílené testování v dolech OKD na Karvinsku. Dosud se v ČR nemocí covid-19 nakazilo 21 790 lidí, vyléčily se zhruba tři čtvrtiny z nich a 411 jich zemřelo. Nemocných je aktuálně rekordních 5285 lidí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Po pátečním rekordním počtu 506 potvrzených případů nemoci v jednom dni tak v sobotu nakažených ubylo, do víkendových čísel se ale obvykle promítá nižší množství testů ve volných dnech. Počet testů za sobotu ministerstvo zveřejní dnes vpodvečer.

Rekordní nárůst. Česko má poprvé přes 500 nových případů koronaviru za den

Domácí

7:27 - Mexické ministerstvo zdravotnictví v sobotu ohlásilo 644 zemřelých s covidem-19 za posledních 24 hodin, čímž celková bilance stoupla na 60 254. Počet odhalených případů koronavirové nákazy v zemi dosáhl 556 216, z nichž 6482 bylo registrováno v posledním dnu. Co do počtu úmrtí je Mexiko celosvětově na třetím místě po USA a Brazílii, z hlediska infikovaných je na příčce sedmé.

7:26 - V Brazílii se za poslední den nakazilo koronavirem 50 032 lidí a 892 dalších osob s nemocí covid-19 zemřelo. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám