Hlavní obsah

Ve středu byla v Česku nákaza koronavirem prokázána u 201 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Denní přírůstek nových případů koronaviru v ČR se v úterý oproti pondělí zdvojnásobil, přibylo 288 pozitivně testovaných. Aktuálně nemocných je 5170. Prudký nárůst nových případů nákazy koronavirem hlásí také státy Jižní a Latinské Ameriky.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Testování na koronavirus v Sydney

Článek

Končíme on-line zpravodajství. Děkujeme za pozornost. 

22:06 - Ve Francii za uplynulý den přibylo 2524 případů nákazy novým koronavirem, což je nejvíce od uvolnění karantény, která v zemi kvůli šíření nemoci covid-19 ještě donedávna platila. Celkem se tak počet infikovaných vyšplhal na 206 696. Počet mrtvých s koronavirem vzrostl za poslední den o 18 na 30 371.

20:37 - V Řecku se za posledních 24 hodin potvrdilo 262 případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, jde o nejvyšší počet za den od počátku pandemie. Informoval o tom dnes deník Kathimerini. Dosud byl nejvyšší nárůst případů za den 203, a to předchozí neděli.

18:26 - Ve středu přibylo v Česku 201 nových případů covidu-19, což je více než například v pondělí za celý den. Nejhorší je dál situace na Frýdecko-Místecku.

16:29 - Norsko ve středu rozšířilo seznam zemí, které kvůli koronaviru nepovažuje za bezpečné. Do desetidenní karantény budou muset nově i cestující z Polska, Nizozemska, Malty, Islandu, Kypru, Faerských ostrovů a některých oblastí Švédska a Dánska. S odvoláním na prohlášení premiérky Erny Solbergové o tom informovala agentura Reuters.

12:20 - Počet potvrzených případů nákazy koronavirem se v Rakousku opět přiblížil hranici dvou stovek za den. Za posledních 24 hodin se potvrdilo 194 případů. Více případů zaznamenali v alpské zemi naposledy 11. dubna.

11:15 - Austrálie zaznamenala nejvyšší nárůst počtu úmrtí spojených s nemocí covid-19, když bilance za den narostla o 21 obětí na celkových 352. Všechna úmrtí byla hlášena z jihovýchodního státu Viktorie, který zůstává hlavním ohniskem koronavirové nákazy v zemi.

11:00 - Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajči prohlásil, že v zemi je už druhá vlna pandemie nového typu koronaviru. „Epidemiologická situace na Slovensku je aktuálně pod kontrolou, i když se zhoršuje. Pandemická komise vlády proto navrhuje svolání konzilia odborníků,“ řekl Krajči. Konzilium odborníků má přehodnotit také stav v zemích sousedících se Slovenskem. „V okolních zemích rovněž stoupají počty nakažených,“ dodal Krajči. Slovenské ministerstvo zdravotnictví zároveň nedoporučuje Slovákům cestování do zahraničí.

10:41 - Na Slovensku zaznamenali 75 nových případů nákazy koronavirem. Celkem se v zemi nakazilo 2690 lidí, infekci podlehlo 31 nemocných. V Maďarsku zaznamenali 22 dalších potvrzených případů nákazy. Celkem je v zemi 4768 infikovaných a s covidem-19 zemřelo 605 lidí.

10:16 - V Bruselu od středy platí povinnost zakrývat si nos a ústa na všech veřejných prostranstvích. Regionální vláda k opatření přistoupila kvůli rostoucímu počtu případů nákazy koronavirem. Povinnost nosit roušku či si jinak zakrývat ústa a nos platí v celém Bruselském regionu, jehož součástí je kromě samotného centrálního Bruselu ještě osmnáct dalších čtvrtí a obcí, například Anderlecht, Ixelles, Schaerbeek či Molenbeek-Saint-Jean. Celý region hlavního města má 1,2 milionu obyvatel.

09:29 - Britská ekonomika klesla ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 20,4 procenta. V meziročním srovnání se hospodářství propadlo o 21,7 procenta. Od ledna do března, tedy v období, než se plně projevil vliv pandemie nemoci covid-19, se hrubý domácí produkt (HDP) snížil v porovnání s předchozím čtvrtletím o 2,2 procenta. Britská ekonomika, která je šestá největší na světě, je tak poprvé po 11 letech v recesi.

Foto: Phil Noble, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

07:00 - Nejpostiženějším regionem v ČR zůstává Frýdecko-Místecko, počet zaznamenaných případů covidu-19 za posledních sedm dní na 100 000 obyvatel tam ale klesá. Podle pondělních podvečerních údajů to bylo 82 lidí, podle posledních údajů ministerstva je to zhruba 48 nakažených. Následuje Klatovsko s 38 případy a město Praha s téměř 26 případy.

Přes 20 nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100 000 obyvatel mají ještě okresy Praha-východ a Kolínsko. Za posledních sedm dnů není žádný nový nakažený v okresech Sokolov, Tachov, Rokycany, Děčín, Jeseník a Bruntál.

06:58 - Podle epidemiologů je důležité, že razantně nepřibývá počet hospitalizovaných. V českých nemocnicích se podle posledních údajů k pondělí léčilo 131 pacientů, stav 24 hodnotí lékaři jako těžký. Maximem bylo 437 hospitalizovaných s nemocí covid-19 k 9. dubnu. Ve druhé polovině dubna začaly počty pacientů výrazně klesat, od začátku června se pohybují v rozmezí zhruba od 70 do 130.

05:50 - V Německu začal po třech dnech opět strměji růst počet nově odhalených případů nákazy koronavirem, za uplynulý den jich bylo 1226. Ministerstvo zahraničí ve svém novém doporučení kvůli zhoršení epidemické situace varuje turisty před cestami do španělského regionu Baskicko a do Madridu.

05:30 - V Česku v úterý přibylo 288 pozitivně testovaných na koronavirus. Je to dvojnásobek denního přírůstku proti pondělí. V současnosti s infekcí bojuje 5170 lidí, z nichž je 131 v nemocnici. Nákaze podlehlo 391 infikovaných. Vyléčilo se 13 222 nakažených.

Koronavirus je zpět ve všech okresech

Koronavirus

05:18Paraná, spolková země Brazilské federativní republiky, oznámila, že podepíše dohodu s Ruskem o výrobě vakcíny proti nákaze koronavirem. Dohoda by měla být podepsána tuto středu. Rusko v úterý oznámilo, že jako první stát na světě dokončilo vývoj očkovací látky, která byla zaregistrována.

04:42 - V Brazílii přibylo za úterý přes 52 tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem. V předchozích dvou dnech uváděly úřady optimističtější čísla. V pondělí a v neděli registrovaly jen něco přes 20 tisíc nových případů. Výrazně se zvýšil i počet lidí, kteří za den na komplikace spojené s chorobou covid-19 zemřeli, a to na 1274. O den dříve bylo obětí 703.

04:30 - Druhá nejpostiženější země v regionu Latinské Ameriky - Mexiko - ohlásila přes 6500 nově infikovaných a 926 úmrtí. Celkově se tam počet nakažených blíží hranici půl milionu.

04:20 - V Kolumbii počet případů nákazy překonal 400 tisíc a skokově nakažených přibývá rovněž v Argentině. V úterý mělo v této zemi pozitivní test na koronavirus přes 7000 lidí a celkový počet infikovaných překročil 260 tisíc, čímž Argentina překonala statistiky z Itálie.

04:15 - Na Novém Zélandu se kvůli výskytu několika nových případů nákazy koronavirem po více než třech měsících možná zpozdí parlamentní volby plánované na 19. září. Premiérka Jacinda Ardernová oznámila, že rozpuštění parlamentu, což je bezpodmínečně nutný krok pro vyhlášení voleb, se neuskuteční dnes, ale až v pondělí. O odkladu samotného hlasování se ještě nerozhodlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám