Hlavní obsah

Očkování zrychlíme, slibuje Merkelová

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá kancléřka Angela Merkelová v sobotu přislíbila, že země zvýší tempo masového očkování proti novému typu koronaviru. „Byl to pomalý start (očkování),“ řekla Merkelová podle televize ZDF v pravidelném týdenním podcastu.

Foto: Kay Nietfeld, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Zaočkováno bylo několik set tisíc lidí a toto číslo každým dnem roste – tempo se zrychlí,“ podotkla kancléřka.

Budeme mít dostatek vakcín pro každého v Německu
Angela Merkelová

„Budeme mít dostatek vakcín pro každého v Německu,“ ujistila Merkelová a dodala, že za několik měsíců budou tamní představitelé „schopni nabídnout očkování všem, kdo si to přejí“. Vyjádřila také naději, že by vakcinaci mohlo přijmout co nejvíce lidí.

Nadcházející týdny budou nejtěžší

Jak upozornila ZDF, německá vláda čelila silnému tlaku na urychlení proočkovanosti a na objednávku dalších dávek vakcíny od společnosti BioNTech/Pfizer, která spatřila světlo světa právě ve Spolkové republice.

Výtky zaznívají i od koaličního partnera – sociální demokracie (SPD), která těží z toho, že zdravotnictví spadá do působnosti křesťanské demokracie (CDU) kancléřky Merkelové.

V sobotu ministr zdravotnictví Jens Spahn uvedl, že dosud vakcínu dostalo na půl milionu lidí.

Vakcinace v Německu stále nenabrala dech

Zahraniční

Z 83milionové populace tak injekci v průměru dostane denně přibližně 40 tisíc lidí, vyplývá z nejnovějších údajů Institutu Roberta Kocha.

Kancléřka varovala, že nadcházející týdny budou v souvislosti s pandemií pravděpodobně nejtěžší. „Čím důsledněji se lidé budou řídit pravidly, tím kratší bude doba, po kterou budou muset být zpřísněná omezení uplatňována,“ dodala.

Merkelová také vyjádřila přesvědčení, že jít evropskou cestou k obstarání vakcíny považuje za správné.

Sázka na Evropu

„Pevně věřím, že bylo dobré nastavit směr pro Evropu. Virus, který zasáhne nás všechny, nemůže být poražen žádnou zemí samotnou. Žádná země, dokonce ani Německo, by nebyla před virem v bezpečí, kdyby její přátelé a sousedé nebyli,“ prohlásila.

Upozornila také na stupňující se situaci v nemocnicích, kde lékařům a zdravotnickému personálu podle jejích slov docházejí síly. „Lékaři a zdravotní sestry pracují na pokraji přetížení v mnoha nemocnicích,“ říká. „Ani to, co slyšíme o mutacích viru, nesnižuje obavy – naopak,“ řekla.

Merkelová prosadila výrazné omezení pohybu

Evropa

Bavorský premiér Markus Söder už vyzývá k dalším krokům. „Musíme prodloužit uzavření, které nyní máme, a na některých místech ho musíme ještě zpřísnit,“ řekl lídr bavorské CSU na novoroční recepci CDU v Severním Porýní-Vestfálsku. Není vhodné říkat v tuto chvíli, že v únoru bude vše u konce.

Hans-Georg Kräusslich, hlavní virolog z fakultní nemocnice v Heidelbergu, očekává, že omezení budou pokračovat i po konci ledna. „Považuji za velmi nepravděpodobné, že omezení budou zrušena do značné míry či úplně na konci ledna,“ řekl deníku Rhein-Neckar-Zeitung.

Nákaza v Německu
V Německu za posledních 24 hodin přibylo 12 802 nových případů nákazy koronavirem, tedy téměř stejně jako o den dříve. Nemoc covid-19 už si v zemi vyžádala 41 577 obětí, z toho 891 za poslední den. Celkem už Německo s 83 miliony obyvatel eviduje přes 1,93 milionu nakažených, informoval Institut Roberta Kocha.
V pondělí ohlásil RKI 12 497 nákaz koronavirem SARS-CoV-2 a 343 úmrtí s covidem-19. Nejvíce zemřelých v souvislosti s nákazou v Německu zaznamenali minulý čtvrtek - 1188. Rekord v počtu nových nákaz je 33 777 z 18. prosince, z toho ale 3500 byly případy nahlášené se zpožděním, uvedla DPA.
Počet nově infikovaných na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní je v úterý na hodnotě 164,5. Nejvyšší byl tento ukazatel v úterý 22. prosince (197,6). Rozdíly mezi spolkovými zeměmi jsou značné. Nejvíce nových nákaz na 100 000 obyvatel za týden má Sasko (341,9), po něm Durynsko (325,7), nejméně naopak Brémy (86,3).
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám