Hlavní obsah

Očkování v Brazílii bude povinné, rozhodl soud

Aktualizováno

Očkování proti covidu-19 má být v Brazílii povinné a místní úřady mohou zavést sankce vůči lidem, kteří se očkovat nenechají. Rozhodl o tom ve čtvrtek brazilský nejvyšší soud. Podle serveru BBC Mundo mohou například místní úřady neočkovaným zakázat vstup do nákupních center, restaurací či do hromadné dopravy.

Foto: Adriano Machado, Reuters

Brazilský prezident Jair Bolsonaro.

Článek

Deník El País připomněl, že rozhodnutí soudu odporuje postoji prezidenta Jaira Bolsonara, který už dříve opakovaně prohlásil, že se očkovat nenechá.

Bolsonaro, který covid-19 v létě prodělal, už verdikt soudu kritizoval. „Nejsme Venezuela, ani Kuba,“ řekl brazilský prezident serveru Gazetabrasil s odkazem na dva autoritářské režimy. Dodal, že jeho vláda žádné „donucovací prostředky“ přijímat nebude a že každý je zodpovědný za své zdraví.

Očkovat se nenechám, ujišťuje Bolsonaro

Zahraniční

Brazilský soud sice rozhodl, že lidé nesmí být k očkování nuceni, nicméně pokud očkováni nebudou, mohou čelit sankcím místních úřadů, nikoli trestním, ale právě třeba v podobě omezení vstupu do veřejných prostor. Podle soudu totiž „individuální rozhodnutí není nad veřejným zdravím“. Soud svůj verdikt přirovnal k volebnímu právu v zemi: Brazilci mají povinnost volit, a když nezdůvodní svou nepřítomnost u voleb, hrozí jim pokuta.

Brazílie je v této pandemii třetí nejhůře postiženou zemí co do absolutního počtu dosud potvrzených nákaz (7,1 milionu) a druhou v počtu úmrtí s covidem-19 (184 827). Za poslední den tam přibylo 69 826 potvrzených nákaz, o den dříve to bylo přes 70 000. Přesto tamní vláda stále neurčila termín začátku očkování, jen stanovila skupiny obyvatel, které budou očkovány v jednotlivých fázích. Ani brazilská vládní agentura pro kontrolu potravin a léčiv Anvisa zatím neschválila žádnou vakcínu.

Nejvyšší soud ve čtvrtek také rozhodl, že starostové a guvernéři brazilských států budou moci sami dovézt vakcínu, kterou sice neschválila Anvisa, ale která je povolená alespoň jednou zdravotnickou organizací stanovenou v zákoně, například v EU či v USA, napsal deník El País.

I toto opatření podle deníku El País připomíná nedávný spor Bolsonara s s jeho kritiky. Guvernér nejlidnatějšího brazilského státu Sao Paulo Joao Doria se nebrání očkování čínskou vakcínou Coronovac, kterou v Sao Paulu společně testují čínská firma Sinovac a místní institut Butantan. Bolsonaro ale čínskou vakcínu opakovaně kritizoval.

Rozhodnutí nejvyššího soudu přivítala opozice. „Ti, kteří se nechají očkovat, chrání sebe, své rodiče, své děti, spolupracovníky, partnery,” napsal například na Twitteru levicový poslanec a exministr zdravotnictví Alexandre Padilha.

Nejvyšší soud zasedal v souvislosti se žalobou státu Maranhão ohledně zákonů přijatých už v únoru Národním kongresem. Ty se týkaly mimo jiné časové lhůty, po kterou musí zdravotnický regulační úřad Anvisa zhodnotit vakcíny schválené v Japonsku, USA, Evropě a Číně. Pokud úřad nerozhodne do 72 hodin, vakcíny jsou automaticky povoleny.

Reklama

Výběr článků

Načítám