Hlavní obsah

Očkování funguje. Země drží počet zemřelých na uzdě, i když nákaza stoupá a mají rozvolněno

Londýn

Spojené království už naočkovalo jednou dávkou téměř 70 procent svých obyvatel. O tom, že je vakcína vstupenkou do relativního normálu, není pohledem na data pochyb. Počet nakažených v posledních týdnech vinou varianty delta sice narůstá, ale co je hlavní: křivka hospitalizací a úmrtí už je přes tři měsíce stabilní. Stejné zkušenosti mají i v Portugalsku.

Článek

Britští zdravotníci aplikovali první dávku vakcíny proti koronaviru 8. prosince.

Přiložený graf názorně ukazuje, jak se všechny jednotlivé prvky pandemie projevují se zpožděním. Ještě na začátku ledna křivka nakažených v Británii stoupala. Vrcholu dosáhla 9. ledna, kdy sedmidenní počet případů na 100 tisíc obyvatel činil 881,31.

Británie ustupuje od covid-pasů. K viru chce přistupovat jako ke chřipce

Evropa

To se následně promítlo do počtu úmrtí, kdy tato křivka (v grafu vyznačená černě) vyvrcholila 23. ledna při 18,46 úmrtí na 100 tisíc obyvatel v sedmidenním období.

Na začátku března londýnská vláda otevřela školy a 29. března se lidé v Anglii opět mohli setkávat ve skupině po šesti. Druhý týden v dubnu se otevřely venkovní prostory restaurací a další obchody. Křivka zemřelých po prvním rozvolnění nerostla.

Britská vláda opakovaně upozorňovala, že cílem očkování je zamezit těžkému průběhu covidu-19, hospitalizaci, a především pak smrti. Naučme se s covidem žít, abychom nemuseli omezovat život, apeloval už tehdy premiér Boris Johnson.

Jak se projevila delta

Zásadní milník se na ostrovech udál 23. dubna. Zdravotníci upozorňovali na šíření indické mutace (později zvané delta), na což vláda reagovala umístěním Indie do červené zóny cestovatelského semaforu.

Británie hlásí prudký nárůst indické varianty delta

Koronavirus

Mezi odborníky se kvůli obavě z šíření mutace začalo mluvit o oddálení dalšího rozvolnění.

Vláda ale necouvla a 17. května zrušila většinu omezení pro venkovní setkávání, otevřela vnitřní prostory restaurací a hotely. Deset dní na to vystoupil tehdejší ministr zdravotnictví Matt Hancock s oznámením, že „více než polovina a možná až tři čtvrtiny nově nakažených“ způsobila právě varianta delta.

Jak ukazují data v grafu, od této chvíle začíná počet nakažených v přepočtu na obyvatele opět strmě růst, nicméně se to už tak výrazně neprojevuje na křivce mrtvých s covidem-19. Ta už proporčně neroste, márnice se neplní.

Potvrzuje se tak tvrzení vědců, že očkování poskytuje velmi vysokou ochranu před těžkým průběhem a úmrtím. Nejnovější studie Anglického úřadu pro veřejné zdraví (PHE) odhadla, že vakcíny už zabránily 7,2 milionům infekcí a 27 tisícům smrtí, a to jen v Anglii. Na finální fázi rozvolnění si ale budou muset Angličané stejně počkat.

Další důkaz: Portugalsko

Stejný jev zaznamenali i v Portugalsku, kde se přísnost epidemiologických opatření liší okres od okresu. Většina podniků je v provozu, pláže jsou zaplněné. Celostátně se ale efekt proočkovanosti na míru zemřelých nabízí.

Počet nakažených v Portugalsku od začátku letošního roku rostl, což se pak logicky s typickým zpožděním projevilo i na křivce zemřelých. S rychlejším tempem očkování ale nákaza oslabovala a od začátku února obě křivky klesaly.

Podle dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) obdrželo v asi 10milionovém Portugalsku 62 procent obyvatel alespoň jednu dávku. Plně ochráněno je asi 38 procent.

Oblast Lisabonu je uzavřena, Portugalsko čelí nárůstu nakažených

Evropa

Z grafu vyplývá, že je sedmidenní vývoj nakažených zhruba od poloviny května na vzestupu, což zřejmě stejně jako v Británii způsobila varianta delta. V Lisabonu už tato mutace představuje přes 70 procent nových případů a nákaza se šíří do dalších měst.

Podstatné je ale podle portugalských odborníků to, že nárůst případů nejde ruku v ruce s proporčním nárůstem zemřelých, což opět prokazuje schopnost vakcín předcházet smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám