Hlavní obsah

Británie ustupuje od covid-pasů. K viru chce přistupovat jako ke chřipce

Novinky,
Londýn

Britští ministři ustoupili od plánu prokazovat se povinně potvrzením o prodělaném očkování proti covidu-19 při návštěvě koncertů, sportovních klání a dalších masových akcí po 19. červenci, kdy by měla skončit omezení zavedená kvůli pandemii koronaviru. Uvedl to list The Daily Mail. Odklad rozvolnění se neplánuje, ani když se počet nakažených zdvojnásobí.

Foto: Toby Melville, Reuters

Návštěvníci Wimbledonu musejí mít negativní test nebo očkování, což prokazuje náramek.

Článek

Už dříve byly odloženy plány, aby se museli lidé prokazovat při návštěvě pohostinských zařízení, kvůli nesouhlasu jejich provozovatelů i poslanců.

I když byl plán na povinné ukazování covid-pasů na hromadných akcích odložen k ledu, organizátoři budou moci nastavit vlastní pravidla. Při návštěvě fotbalových zápasů v nejvyšší soutěži budou muset lidé ukazovat potvrzení, že nepředstavují riziko pro ostatní fanoušky.

Británie hlásí prudký nárůst indické varianty delta

Koronavirus

Předpokládá se, že premiér Boris Johnson bude tlačit na zrušení koronavirových restrikcí zahrnujících i dodržování odstupu od ostatních, i když aktuálně v zemi přibývá nakažených. V úterý řekl vládě, že úspěch při očkování znamená, že Británie bude schopná „žít s covidem, protože vazba mezi případy nákazy a počtem hospitalizovaných už byla přetržena“.

Foto: Toby Melville, Reuters

Návštěvníci Wimbledonu musejí mít negativní test nebo očkování, což prokazuje náramek.

V úterý bylo v Británii odhaleno 20 479 nových případů nákazy. Nárůst počtu nově nakažených za týden je 70procentní, počet nově hospitalizovaných však stoupl za týden jen o 10 procent. V úterý zemřelo 23 nakažených, v průměru činí denní počet obětí 17, což jsou jen dvě procenta lednových čísel.

Podle vládních zdrojů budou restrikce ukončeny, i kdyby byl počet nově nakažených dvojnásobný. „Potřebujeme uplatnit myšlenku zacházení s covidem jako se chřipkou,“ řekl zdroj z kabinetu, „až nastane 19. červenec, bude nových případů velmi mnoho, možná až 30 nebo 40 tisíc za den, ale to není důvod nepokračovat vpřed, když počty hospitalizovaných a mrtvých zůstávají na relativně nízkých úrovních“.

Mluvčí premiéra řekl: „Kabinet se shodl, že když máme hotový plán, budeme schopni žít v budoucnu s covidem díky ochraně poskytnuté vakcínami, i když případů bude dál přibývat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám