Hlavní obsah

O antigenní test je před Vánocemi zájem, lidé na něj stojí fronty

Praha

Dva dny před Štědrým dnem jsou kapacity nemocnic pro testování antigenními testy zcela vyčerpány. Lidé většinou využívají možnosti nechat se otestovat předtím, než se svými rodinami oslaví vánoční svátky. Například v Praze se v úterý před některými nemocnicemi tvořily i hodinové fronty.

Fronty na testování na koronavirusVideo: Novinky

 
Článek

Volné termíny k objednání na antigenní test v nemocnicích v Praze jsou podle rezervačních systémů nemocnic až po vánočních svátcích. Například k testům ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN), ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady (FNKV) a v Motole se mohou zájemci hlásit nejdříve na úterý 29. prosince, vyplývá ze stavu objednávek k úterní 11. hodině. Odběrová místa mají ve svátky také upravené provozní doby, uvádějí nemocnice na svých webech.

Foto: Novinky

Na odběr čekali v úterý někteří objednaní i přes hodinu.

Ve VFN a v Motole budou na Štědrý den a na svátek svatého Štěpána zájemce testovat od 8:00 do 12:00. Ve stejném čase budou zdejší odběrová místa otevřená také v neděli 27. prosince a na Silvestra.

V pátek 25. prosince a na Nový rok bude zavřeno, jak je uvedeno na webu těchto zařízení. Na dvou odběrových místech VFN se lze v běžné dny nechat otestovat od 07:30 do 17:30, a to i bez předchozí rezervace. V Motole je běžná provozní doba místa, kde provádí antigenní testy, od 07:00 do 17:00, PCR testy zde ve všední dny mohou zájemci podstoupit od pondělí do pátku v čase od 07:00 do 15:00. Nutná je však předchozí rezervace v objednávkovém systému, stejně jako v Thomayerově nemocnici.

Česko ovládla testovací mánie. Máme plno, hlásí Hradec

Domácí

Odběrové místo FNKV v ulici Ruská, kde testují veřejnost antigenními testy, bude mít na první svátek vánoční a na Nový rok rovněž zavřeno. Časy k objednání na antigenní test jsou k dispozici až po vánočních svátcích, přičemž je nezbytná předchozí rezervace. PCR testy provádí lidem s žádankou i samoplátcům v odběrovém místě v ulici Šrobárova, kde se testuje přímo z automobilu. Toto drive-in odběrové místo bude uzavřené i na Štědrý den.

Naopak v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) bude odběrové místo pro antigenní testování otevřeno i 25. prosince a 1. ledna. Stejně jako 24. a 26. prosince se bude testovat od 08:00 do 12:00, jak je uvedeno na webu. Ostatní všední dny lze testy ve stanu polní nemocnice podstoupit od 08:00 do 18:00, o víkendu je provozní doba o dvě hodiny kratší. I zde je nyní možné si termín antigenního testování objednat až ve volných termínech v následujícím týdnu, jak vyplývá ze systému k tomu určenému.

Reklama

Výběr článků

Načítám