Hlavní obsah

Nouzový stav se prodlouží o další měsíc

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hlasy vládního hnutí ANO, sociálních demokratů a KSČM odsouhlasila v úterý večer Sněmovna vládní návrh na prodloužení nouzového stavu o 30 dnů, tedy do 22. ledna. Nyní platí do 23. prosince.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Článek

Prodloužení stavu nouze do 22. ledna podpořilo 55 zákonodárců ze 105 přítomných.  Proti byli poslanci Pirátů, SPD, STAN a TOP 09. Poslanecké kluby ODS a KDU-ČSL se při hlasování zdržely.

„Epidemiologická situace není dobrá, začínají se plnit nemocnice. Prodloužení nouzového stavu je důležité proto, aby tu nebyl chaos a nebyly ohroženy životy našich občanů,“ hájil prodloužení stavu v dolní komoře premiér Andrej Babiš (ANO).

ON-LINE: Rakušan: Vzali jste lidem naději. Prodloužením nouzového stavu ji jim nevrátíte

Domácí

Situace se nevyvíjí dobře ani podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). „Vývoj epidemie nabral růstovou dynamiku odpovídající reprodukčnímu číslu 1,2 až 1,3. Je jednoznačně nutné si uvědomit, že počty nově nakažených rostou a mohu mít dopady na zdravotní péči. Situace vykazuje velmi rizikové trendy a nelze vyloučit zásahy i během Vánoc,” sdělil na plénu Sněmovny.

Proti prodloužení stavu nouze vystupovali v průběhu odpoledne naopak opoziční poslanci. Ti také kabinet kritizovali za postup při koronavirové krizi.

„Kde je plán vlády, který máte pro následující měsíce? Nerespektujete vlastní systém, který jste vytvořili, nekompenzujete, nemáte očkovací strategii a všechno v této zemi bude řídit Andrej Babiš. Vzali jste lidem naději. A tu naději jim určitě nedáte tím, že prodloužíte o měsíc nouzový stav,” řekl ve Sněmovně například Vít Rakušan (STAN).

Blatný: Tvrdší opatření přijdou, možná ale až 27. prosince

Koronavirus

Sněmovna při podzimní vlně epidemie dostala od vlády už tři žádosti o prodloužení stavu nouze. Koncem října souhlasila s prodloužením o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů. Naposled na návrh komunistů o 11 dnů, tedy do 23. prosince. Kabinet chtěl vždy měsíc.

Výběr článků

Načítám