Hlavní obsah

Nizozemský premiér odmítl nařídit povinné roušky. Co bychom to byli za dětinskou zemi? táže se

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerský předseda Nizozemska Mark Rutte opakovaně odmítá nařídit povinné nošení roušek na veřejnosti. Čelí však sílící kritice odborné i laické veřejnosti, neboť počet nakažených v zemi narůstá a tamní trasovací systém zkolaboval.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský premiér Mark Rutte

Článek

Po České republice a Španělsku je Nizozemsko zemí, ve které evidují největší přírůstek nakažených koronavirem za posledních 14 dní. V rámci středeční debaty v nizozemském parlamentu však premiér Mark Rutte opět odmítl zavedení povinného nošení roušek na veřejnosti.

Už v úterý svůj postoj nastínil v televizním interview. „Proč bychom měli lidi nutit? Co bychom to byli za dětinský národ?“ ptal se rétoricky Rutte. Vláda minulý týden vydala pouze doporučení roušky nosit ve vnitřních prostorách a zkrátila otvírací dobu restaurací.

V Nizozemsku přibylo za den skoro pět tisíc potvrzených případů

Evropa

Premiér dle svých slov doufá, že tato opatření budou stačit a do 14 dní se projeví jejich efekt. „Čísla nevypadají dobře, ale musíme počkat, až se opatření projeví,“ uvedl premiér v úterý.

Přes 50 tisíc testů denně je pro Nizozemsko stále málo

Počet identifikovaných nakažených zatím stoupá den ode dne a testovací kapacity přestávají stačit. Nizozemsko sice od jara navýšilo své testovací kapacity o dvě třetiny a nyní se v zemi provádí kolem 51 tisíc testů denně, od minulého měsíce však opět mohou být testováni pouze lidé s vážnými zdravotními problémy.

Infekce zatím vede, přiznal nizozemský ministr

Zahraniční

„Nemáme v pořádku naši základní infrastrukturu,“ uvedl profesor veřejného zdraví Jochen Mierau. „Je tu nedostatek testů, zatímco Německo jich má víc než dost, aby mohlo testovat dokonce i lidi bez symptomů,“ dodal.

Německo stále drží týdenní přírůstky kolem 20 na 100 tisíc obyvatel, několikanásobně méně než Nizozemsko či Česká republika. „Nejsou to dobrá čísla, ale efekty opatření neuvidíme dřív než o víkendu,“ upírá se na příští týden Nizozemský premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám