Hlavní obsah

Nenávist vůči nakaženým: Lidé je na internetu lynčují

– Liberec
Právo, mip

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) oznámil v sobotu ráno na sociální síti, že testy potvrdily devátý případ onemocnění COVID-19 v Libereckém kraji. Na internetu se objevilo video nakaženého mladíka z Českolipska, který přiznal, že se potýká s urážlivými útoky.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pod hejtmanovým příspěvkem se hned poté rozeběhla diskuse obsahující i plno nenávistných a odsuzujících příspěvků.

„Já nechápu, proč ty d.... po návratu okamžitě nedali všechny do karantény někam do uzavřeného prostoru,“ stojí například v jednom z příspěvků. „Teď by měli zveřejnit jméno a adresu, aby mu mohli ostatní lidi poděkovat,“ dodává pisatelka a zakončuje větu pěti vykřičníky.

Zubař z uzavřeného Uničova leží ve vážném stavu v brněnské nemocnici

Koronavirus

Proud nenávisti byl tak silný, že se hejtman musel ještě v sobotu ráno ohradit. Některé příspěvky označil za hnusné a hloupé a doplnil: „Pokud bude způsob komunikace a hon na čarodějnice pokračovat, začnu dotyčné mazat, blokovat a hlásit. Chovejme se k sobě slušně. Díky za pochopení.“

A upřesnil informace o devátém nakaženém. Muž, ročník 1954, se podle hejtmana choval odpovědně. Z Itálie se vrátil už před 2 týdny ještě před karanténou nařízenou vládou a postupoval přesně podle instrukcí, které navrátilci ze zahraničí dostávali.

Proti dezinformacím se ohradil ve videu

Se šířením nepravdivých, útočných až urážlivých informací se musel potýkat také třiadvacetiletý Jonáš J. ze Zákup na Českolipsku, jenž byl také pozitivně testován na koronavirus. Liberecký kraj zveřejnil informace o mladíkově nakažení v pátek ráno, tehdy šlo v pořadí o sedmý potvrzený případ na území kraje.

Mladík, který se tento týden vrátil přes Londýn a Berlín z Brazílie, měl první příznaky už v noci z úterý na středu. Ve čtvrtek podstoupil test a večer se dozvěděl, že byl pozitivní.

„Když jsem se v pátek probudil, asi v 11 hodin, protože mi furt není dobře, našel jsem kolovat zprávy, že nakaženým jsem já a nedodržuji karanténu,“ vylíčil mladý Jonáš ve videu, které umístil na Youtube.

„Myslím si, že to není v pořádku rozšiřovat takovou zprávu. Ani není pravdivá. Popřemýšlejte, jak by bylo vám, kdyby to někdo šířil o vás a uvědomte si, co to dělá,“ zmínil mladík s tím, že nenávistné zprávy se dotkly i jeho rodiny, třeba prarodičů. „Pokud takové zprávy nepřestanou, tak rodiče podají trestní oznámení,“ dodal.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám