Hlavní obsah

Nemocnice v ČR dostanou zdarma hydroxychlorochin pro 600 pacientů

Aktualizováno

Do České republiky míří zásilka téměř deseti tisíc tablet hydroxychlorochinu, který může být užíván při léčbě covid-19. Na základě povolení ministerstva zdravotnictví je dovezla společnost Teva Pharmaceuticals CR.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Hydroxychlorochin je léčivý přípravek schválený pro léčbu malárie, lupusu nebo revmatoidní artritidy v mnoha státech a v klinické praxi je používán roky,” připomněl šéf společnosti pro ČR a Slovensko Juan Carlos Conde Ibarra.

Lék bylo nutné dovézt z jiného státu EU. Tomu však předcházelo dočasné povolení k distribuci léku, neboť ten není v ČR registrován.

Lék na covid-19 z Japonska bude dostupný v řádu dní

Koronavirus

„Na základě formálních doporučení a doporučených dávek pro experimentální použití v léčbě covid-19 by toto množství mohlo být potenciálně využito k léčbě více než 600 pacientů,“ dodal Ibara, podle něhož by mělo být 9990 tablet darováno nemocnicím.

„V současné době zpracováváme požadavky od poskytovatelů zdravotní péče a tento léčivý přípravek jim budeme následně distribuovat,” uvedl.

Přehled léků, které by mohly fungovat v boji s Covid-19

Koronavirus

Hydroxychlorochin je jedním z přípravků, které lékaři experimentálně používají k léčbě covid-19. Dostalo jej například několik pacientů v Ústřední vojenské nemocnici a Thomayerově nemocnici. Ministerstvo již v březnu omezilo předepisování léku Plaquenil, který hydroxychlorochin obsahuje.

Minulý týden ministerstvo oznámilo, že se podařilo získat z Japonska lék Favipiravir, který lze rovněž použít k léčbě covid-19. Ten je podle čtvrtečního vyjádření ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) na cestě do ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám