Hlavní obsah

Nemocnice v Bangladéši vydaly tisíce falešných negativních testů, majitel prchal přestrojený za ženu

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce falešných osvědčení o negativních výsledcích na koronavirus vydaly podle vyšetřovatelů dvě soukromé bangladéšské nemocnice. Pacienty přitom většinou nikdo ani netestoval. Majitele klinik Mohamada Šaheda dopadli policisté po devítidenním pátrání na hranici s Indií. Celkem bylo v případu zatčeno 12 lidí.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Testování na koronavirus

Článek

Šahed se pokusil hranice překročit v přestrojení za ženu oděnou v burce, uvedla stanice Al-Džazíra.

„V jeho nemocnicích vydali 10 500 osvědčení o výsledcích testů na koronavirus. Provedli jich ale jen 4200, zbylých 6300 případů ani netestovali,“ oznámila policie. Šaheda stíhá také za to, že si účtoval péči, kterou měly jeho kliniky podle dohody s vládou poskytovat zdarma.

Němečtí lékaři zpochybňující rizika covidu dávají lidem potvrzení, že nemohou nosit roušku

Koronavirus

Kvůli vydávání falešných výsledků testů na koronavirus byl v metropoli Dháce zatčen i známý manželský lékařský pár.

S osvědčením do Evropy 

Bangladéš s více než 161 miliony obyvatel celkem eviduje přes 196 tisíc případů infekce a zhruba 2500 úmrtí pacientů s koronavirem. Ve světle zpráv o falšování testů ale statistiky budí pochybnosti.

Číňané objevili koronavirus na obalech s mraženými krevetami

Koronavirus

V Itálii, kde je početná komunita Bangladéšanů, byly zaznamenány případy, kdy nakažení příchozí pracovníci z této země přijeli s potvrzením o negativním výsledku testu, připustil zástupce organizace OKUP zasazující se za práva gastarbeiterů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám