Hlavní obsah

Německý lékař vyvinul vlastní vakcínu proti covidu. Očkoval už stovku dobrovolníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Zázračný lék“ od „odvážného vývojáře vakcín“, který je „zmařen“ úřady. Pod těmito titulky kolují v německém tisku zprávy o lékaři Winfriedu Stöckerovi. Ten ve své laboratoři v malé vesnici Gross Grönau ve Šlesvicku-Holštýnsku vyvinul vlastní antigenní preparát proti koronaviru Sars-CoV-2, píše server swr.de. Medikament už aplikoval sobě a stovce dobrovolníků.

Foto: Profimedia.cz

Winfried Stöcker

Článek

Výsledky jsou podle jeho slov více než vynikající. Účinná látka však není schválena a Winfried Stöcker nemá povolení podávat ji testovaným osobám. Proto už čelí dvěma trestním oznámením.

Stöcker se ale brání, že u 97 procent očkovaných se vyvinuly vysoké hladiny protilátek. Jak vysoké jsou tyto koncentrace, ale neuvádí. Měly by však prý stačit k neutralizaci viru.

Některé země obnoví očkování AstraZenekou. Švédsko zůstává zdrženlivé

Koronavirus

„Jsem nyní imunní vůči Sars-CoV-2,“ napsal Stöcker loni v květnu na svém blogu. Předtím si v březnu a dubnu sám aplikoval čtyři dávky antigenu. Látku následně podal své rodině včetně dětí. Podle jeho slov jsou všichni nyní imunní proti koronaviru, říká Stöcker.

Preparát vychvaluje a vyzdvihuje jeho snadnou výrobu a také to, že nevyvolává žádné alergické reakce a nemá vedlejší účinky. Uvádí také, že je možné jej rozvážet při pokojové teplotě a během skladování jej není nutné udržovat v hluboce zmrazeném stavu.

EU by už teď měla myslet na nákup Sputniku, burcuje bavorský premiér

Evropa

„Žádný vektor, žádná RNA, žádný inaktivovaný koronavirus, jen malý peptid,“ říká o své organické sloučenině.

Stöcker kvůli preparátu kontaktoval Christiana Drostena, který je jako hlavní virolog berlínské kliniky Charité jednou z tváří boje s pandemií. Drosten navrhl neutralizační test, který by ověřil, zde se v těle po podání Stöckerova preparátu skutečně tvoří protilátky proti koronaviru.

Výsledek neutralizačního testu, který virolog provedl, příznivá data skutečně potvrdil. Zkoušku nicméně označil spíše za diagnostické vyšetření než za rozbor účinnosti očkovací látky. Látku prověřil i virolog Hendrik Streeck z univerzity v Bonnu, který dospěl rovněž k povzbudivému výsledku.

USA tlačily na Brazílii, aby se zřekla Sputniku

Zahraniční

Stöcker se po dopisování s Drostenem obrátil na Institut Paula Ehrlicha (PEI), který v Německu funguje jako lékový regulátor. Šéfa PEI Klause Cichuteka požádal o souhlas se zkušební imunizací dobrovolníků, aby si ověřil, že látka nevyvolává žádné vedlejší účinky. Výsledkem byla dvě trestní oznámení, protože PEI se obával, že Stöcker provádí klinické zkoušky experimentálního léčiva bez příslušných povolení.

Otloukánek AstraZeneca má v Británii méně případů trombózy než Pfizer

Koronavirus

„Koronavirus nebude čekat, až bude povolení za rok či dva uděleno. Mezitím onemocní mnoho milionů lidí a statisíce jich zemřou jen kvůli lpění na razítku a kvůli názoru, že nepostupuji legálně,“ hájí se Stöcker a navrhuje postup zkoušky.

„V současné katastrofální situaci nejsou třeba žádné zdlouhavé dvojitě slepé pokusy, abychom zjistili přesné rozdíly v účinnosti. Naočkuje se prvních tisíc dobrovolníků, které rovnou imunizujeme. Pokud to půjde dobře, bude následovat deset tisíc lidí a poté zbytek,“ tvrdí Stöcker.

Svou látku si patentovat nenechal a postup výroby látky zveřejnil na svých webových stránkách. Tvrdí, že chce, aby jeho antigen mohl vyrábět kdokoli bez jakýchkoli licenčních poplatků. „aby pak každý lékař mohl vyrobit vlastní vakcínu a očkovat svého pacienta“.

Jako na bazaru. Rozdělování vakcín v EU není spravedlivé, rozčílil se rakouský kancléř

Koronavirus

Stöckerův očkovací plán počítá s třemi dávkami po 15 mikrogramech preparátu a poté doporučuje v pětiletých či desetiletých intervalech změřit protilátky pro případnou posilující dávku.

Stöcker nepatří v Německu k neznámým osobám. Získal profesorský titul, založil úspěšnou firmu Euroimmun zaměřenou na laboratorní diagnostiku, kterou prodal americké společnosti za 1,2 miliardy eur (31,4 miliardy korun). Poté si založil klinicko-imunologickou laboratoř, ve které zaměstnává asi pět desítek lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám