Hlavní obsah

EU by už teď měla myslet na nákup Sputniku, burcuje bavorský premiér

– Mnichov

Evropa musí co nejvíce zrychlit schvalování ruské vakcíny Sputnik V a již nyní se musí věnovat nákupu tohoto preparátu proti nemoci covid-19. Po čtvrtečním jednání premiérů německých spolkových zemí, ke kterému se připojila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, to prohlásil bavorský ministerský předseda Markus Söder.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Bavorský premiér Markus Söder

Článek

„Je nezbytné zrychlit schvalovací proces, obzvláště u Sputniku,” řekl Söder. „Ale co je důležitější, protože schválení je podle mě jen otázkou času, Evropa už teď musí přemýšlet, jak toto očkování koupí. Není možné, aby se čekalo na schválení a teprve poté nakupovalo,” zdůraznil.

Očkování AstraZenekou může pokračovat. Sraženiny s ní nesouvisí, uvedla EMA

Koronavirus

Söder rovněž uvedl, že vzhledem k potížím s produkcí Sputniku V je důležité poskytnout Rusku nabídku na výrobu preparátu v Německu. Podle agentury Interfax se již Rusko s Německem dohodlo; jméno německé firmy, která bude látku vyrábět, ale zveřejněno nebylo. Sputnik V je nejvíce spojován s biofarmaceutickou firmou IDT Biologika ze sasko-anhaltského souměstí Dessau-Rosslau.

S používáním Sputniku V, pokud dostane evropský certifikát, souhlasí i berlínský primátor Michael Müller. „Potřebujeme každé očkování, které můžeme získat, ale samozřejmě je nutné schválení,” uvedl na tiskové konferenci.

Češi považují Sputnik V za nejlepší, píše ruská agentura

Koronavirus

K velký zastáncům Sputniku V patří sasko-anhaltský premiér Reiner Haseloff, který veřejně prohlašuje, že by se s ním bez obav nechal naočkovat. Ruskou látku podporují i premiéři Durynska a Saska Bodo Ramelow a Michael Kretschmer.

Podle Ramelowa závislost na britsko-švédské vakcíně AstraZeneca, která je nenáročná na skladování, ohrožuje úspěch německé očkovací strategie. „Nežádám o nějaké politické schválení, zároveň ale odmítám politické odmítání,” uvedl.

Kretschmer pak prohlásil, že Rusko je velká země vědy, která je bez jakýchkoli pochybností schopná účinnou vakcínu vyvinout.

Sputnik na Slovensku v laboratoři obstál, hlodavci přežili

Koronavirus

Söder na tiskové konferenci hovořil také o stále se zhoršující epidemické situaci v Německu, kterou je nutné opět dostat pod kontrolu, aby se nastupující třetí vlna nemohla plně rozvinout. Němci proto nemají čekat od pondělní schůzky zemských premiérů s kancléřkou Angelou Merkelovou další rozvolňování.

Söder s Müllerem uvedli, že podporují zákaz vývozu vakcín proti covidu-19 z Evropské unie. „Velmi se přimlouvám, abychom zvážili stopku exportu,” řekl Söder. Podle Müllera je těžko pochopitelné, že vakcína míří z výrobních závodů v EU do třetích států, které ji také vyrábějí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám