Hlavní obsah

Německo zjednodušilo karanténu, trojnásobně očkovaní do ní nemusí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Lidé, kteří mají v Německu pouze dvě dávky vakcín nebo covid-19 překonali, budou muset při návštěvě restaurace, baru, kavárny či jakéhokoliv jiného gastronomického zařízení předkládat také negativní test. Lidé s třetí dávkou vakcíny jsou z této povinnosti vyjmuti, oznámil v pátek kancléř Olaf Scholz (SPD).

Foto: Michael Kappeler, Reuters

Olaf Scholz

Článek

Ten se na opatření dohodl s premiéry jednotlivých spolkových zemí. Německo přitvrzuje protikoronavirová opatření v souvislosti s šířením koronavirové varianty omikron a zvyšujícím se počtům nakažených.

Kvůli omikronu Německo zkrátí dobu karantény na sedm dní, zakončena bude negativním PCR testem.

Lidé, kteří pracují v kritické infrastruktuře a dostali se do kontaktu s nakaženým, mohou karanténu ukončit již po pěti dnech, pokud budou mít negativní PCR test.

Otec, matka a syn v Německu zemřeli na covid, z pěti sester jsou sirotci

Koronavirus

„Ti, kteří mají třetí dávku vakcíny a byli v kontaktu s nakaženým, nemusí do karantény vůbec,“ oznámil kancléř Scholz.

Doposud se kvůli omikronu vyžadovala dvoutýdenní karanténa. Experti ale varovali, že rychlé šíření omikronu by mohlo ohrozit chod země.

Kancléř apeloval na občany, aby se nechali očkovat, protože je to nejlepší ochrana před covidem.

„Proočkovanost v Německu stále není příliš vysoká,“ kritizoval Scholz. Je tedy zastáncem povinného očkování. To by podle pátečního jednání podpořili i všichni premiéři spolkových zemí.

V Německu vyšly do ulic desítky tisíc lidí

Koronavirus

„Sedmidenní incidence vzrostla na více než 300 a odborníci očekávají, že bude dále stoupat,“ uvedl Hendrik Wüst (CDU), premiér Severního Porýní-Vestfálska.

Povinné očkování je podle něj součástí perspektivního boje proti pandemii. Proto výsledkem pátečního jednání je, aby Spolkový sněm „rychle prosadil“ zákon o povinném očkování kvůli šíření varianty omikron.

Reklama

Výběr článků

Načítám