Hlavní obsah

Německé kliniky pozastavují očkování AstraZenekou u mladších ročníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Vyhlášená berlínská klinika Charité přestala očkovat vakcínou AstraZeneca ženy mladší 55 let, později oznámila, že nebude tuto vakcínu aplikovat lidem mladším 60 let. Podobný krok udělaly nemocnice skupiny Vivantes, univerzitní klinika v Kolíně nad Rýnem či nemocnice v okrese Euskirchen v Severním Porýní-Vestfálsku, píše server týdeníku Focus. Důvodem jsou problémy s krevními sraženinami u očkovaných.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ačkoliv klinika Charité neregistruje dosud žádné komplikace po očkování AstraZenekou, chce jednat preventivně a počkat na závěrečná hodnocení,“ uvedlo vedení nemocnice.  Zatím není jasné, jak dlouho by se nemělo AstraZenekou očkovat.

Podobný postup zvolila univerzitní nemocnice v Kolíně nad Rýnem. „Našim zaměstnankyním pod 55 let nedoporučujeme, aby se nechaly očkovat AstraZenekou,“ uvedlo vedení nemocnice.

Odstartovaly závody testů vakcín pro děti

Koronavirus

Nemocnice v oblasti města Euskirchen dočasně pozastavily očkování AstraZenekou u žen do 55 let. Reagují tak aktuálně na dva případy, které se staly minulý týden. Po podání vakcíny zemřela sedmačtyřicetiletá žena a v druhém případě nastaly velké zdravotní komplikace u osmadvacetileté ženy. Obě utrpěly mozkovou žilní trombózu.

Případy krevních sraženin po očkování vakcínou AstraZeneca vzbudily vlnu paniky poprvé zhruba v polovině března. Mnohé země očkování vakcínou pozastavily a čekaly na vyjádření Evropské lékové agentury. Ta ale souvislost mezi vakcínou a trombózou neprokázala. „Je to bezpečná a funkční vakcína,“ uvedla šéfka Evropské lékové agentury Emer Cookeová.

EU zpřísní kontrolu vývozu vakcín, potřebuje rychlejší očkování

Koronavirus

„Přínosy stále převažují nad možnými riziky velmi ojedinělých případů tromboembolie,“ ujistila Evropská léková agentura. Použití vakcíny je podle nich bezpečné.

Na stranu AstraZeneky se přidala Světová zdravotnická organizace (WHO), Evropská léková agentura (EMA) i Britský úřad pro kontrolu léčiv (MHRA).

Reklama

Výběr článků

Načítám