Hlavní obsah

EU zpřísní kontrolu vývozu vakcín, potřebuje rychlejší očkování

Brusel

Evropská unie bude moci omezit vývoz proticovidových vakcín do států, které samy očkovací látky nevyvážejí nebo jsou v očkování proti covidu-19 dále než unijní země. Vyplývá to z rozhodnutí Evropská komise, která rozšířila působnost systému kontrol vývozu zavedený koncem ledna ve snaze přimět farmaceutické firmy, aby plnily své závazky vůči EU.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předsedkyně Evvropské komise Ursula von der Leyenová představila klimatický plán označovaný jako Evropská zelená dohoda.

Článek

Podle šéfky komise Ursuly von der Leyenové potřebují unijní země zasažené třetí vlnou pandemie zrychlit očkování a zajistit, aby vakcíny proudily nejen z EU, ale také opačným směrem.

Británie, kterou by restrikce mohly zasáhnout v první řadě, je už předem kritizovala. Jednou z prvních dodávek, které by se zákaz mohl týkat, je 29 milionů dávek vakcíny firmy AstraZeneca, jež podle některých médií objevila italská policie nedaleko Říma. Inspekci o víkendu v závodě, kde je látka plněna do lahviček, provedly italské úřady na žádost Evropské komise. Na případ upozornil italský deník La Stampa a následně ho potvrdila italská vláda.

Johnson pomalu ustupuje ohledně dodávek vakcín od AstraZeneky

Evropa

Podle prohlášení firmy dávky v závodě nedaleko Říma čekaly na kontrolu kvality. „V žádném případě tedy nejde o zásobu,” uvedla ředitelka zdravotní péče AstraZeneky pro ČR Jarmila Dolečková. Zhruba 13 milionů dávek je podle ní určeno programu Covax, který pod záštitou Světové zdravotnické organizace (WHO) distribuuje preparáty proti covidu-19 do nízkopříjmových zemí. Zbylých 16 milionů dávek čeká na vyslání do Evropy, uvedla Dolečková.

Výpadky AstraZeneky

Podle evropského komisaře pro vnitřní trh Thierryho Bretona unie umožní vývoz preparátů určených pro program Covax. „Zbytek vakcín musí být rozdělen výlučně mezi země Evropské unie,” řekl Breton v rozhovoru se španělskou rozhlasovou stanicí Cadena Ser. Podle výsledků kontroly italské policie vakcíny měly být zaslány do Belgie.

V Itálii našli ukrytých 29 milionů dávek vakcíny od AstraZeneky

Evropa

Země evropského bloku se potýkají především s výpadky dodávek AstraZeneky, která v prvním čtvrtletí doručí jen zhruba třetinu z původně slíbených více než 90 milionů dávek. Zvláště kvůli neúspěšnému dohadování s britsko-švédskou společností přišel Brusel s původní variantou exportních kontrol vakcín vyrobených v unijních zemích.

EU se však dosud snažila sahat k zákazům jen výjimečně a pokoušela se urychlit dodávky vakcín jinými cestami. Od konce ledna schválila 380 žádostí o vývoz vakcín, zamítla pouze export 250 tisíců dávek AstraZeneky z Itálie do Austrálie.

Zejména velké členské země jako Německo, Francie či Itálie však v posledních dnech prosazují tvrdší přístup, k němuž dnešní úprava otevírá cestu.

Třetí vlna. Belgie zpřísňuje opatření

Evropa

„Naše členské země se potýkají s třetí vlnou pandemie a ne všechny firmy plní své závazky,” konstatovala von der Leyenová. Ze všech ekonomicky silných částí světa přitom podle ní pouze EU stále ve velkém vyváží vakcíny do desítek států. „Ale otevřené cesty by měly vést oběma směry,” dodala šéfka unijní exekutivy.

Z přibližně 43 milionů dávek, jejichž export od konce ledna EU schválila, jich téměř 11 milionů zamířilo do Británie. Země, která je v očkování výrazně napřed, však do EU žádné vakcíny nevyvezla.

Pokud by unie začala sahat k zákazům vývozu do Británie, může to dále zkomplikovat již tak složité vztahy, které evropský blok se svou bývalou členskou zemí má. Britští vládní politici předem vyzývali unii, aby si omezení rozmyslela. Obě strany zároveň hledají, zda by mohly spor vyřešit jinak. Londýn však zatím odmítal poskytnout EU některé z vakcín, která má podle jeho smluv AstraZeneca doručit do Británie ze závodů v Belgii či Nizozemsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám