Hlavní obsah

Němci chtějí pro neočkované přísné lockdowny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Od 11 hodin jedná ve čtvrtek dosluhující německá kancléřka Angela Merkelová se svým nástupcem Olafem Scholzem a premiéry jednotlivých spolkových zemí o zpřísnění protikoronavirových opatření. Nová omezení se budou týkat především neočkovaných, píše deník Bild, který se dostal k seznamu plánovaných restrikcí.

Foto: Pool, Reuters

Odcházející šéfka německé vlády Angela Merkelová a Olaf Scholz, budoucí kancléř.

Článek

Zatím není jasné, na jakých omezeních se špičky německé politiky dohodnou, seznam návrhů je ale jasný.

Pravidlo dvou potvrzení (očkování/prodělání nemoci) bude platit pro obchod plošně, nezávisle na incidenci. To znamená, že neočkovaní by měli plošný zákaz vstupu do obchodů, výjimkou by byly jen supermarkety, drogerie nebo lékárny. Takové podmínky už zavedlo více německých regionů.

Německý ústavní soud smetl stížnosti na protiepidemická opatření

Koronavirus

Přísná omezení kontaktů pro neočkované osoby. Soukromá setkání lidí, kteří nebyli očkovaní, by byla razantně omezena na jejich vlastní domácnost a maximálně dvě osoby z jiné domácnosti. Děti do 14 let a lidé, kteří jsou naočkováni (nebo nemoc prodělali), by měli být z této povinnosti vyjmuti.

Na všech stupních škol by se povinně zavedly roušky.

Neočkovaní by ztratili možnost přístupu na kulturní akce a volnočasové aktivity. Důsledně by se uplatňovalo pravidlo dvou potvrzení (očkování/prodělání nemoci).

Jenom povinné očkování nám vrátí svobodu, vyzývá bavorský premiér

Zahraniční

Omezení velkých akcí. Pokud se budou konat ve venkovních prostorech, může se jich účastnit až 5000 lidí. U fotbalových zápasů je horní hranice 30 procent obsazenosti nebo 10 000 diváků. Platilo by zároveň pravidlo dvou potvrzení nebo dvě potvrzení + PCR test.

V oblastech, kde incidence v sedmidenním sledovaném období přesáhne počet nakažených na 100 tisíc obyvatel číslo 350, se automaticky uzavřou diskotéky a noční kluby.

Návrh také počítá se zavedením povinného očkování zaměstnanců v domovech důchodců a pečovatelských službách.

Reklama

Výběr článků

Načítám