Hlavní obsah

Nemáte doma respirátory? Liberecký kraj se kvůli jejich nedostatku obrátil na veřejnost

– Liberec
Právo, Michael Polák

Nedostatek respirátorů nejvyšší kategorie FFP3 hlásí Liberecký kraj. Hejtman Martin Půta (SLK) už jménem krajského krizového štábu vyzval firmy i veřejnost, aby tyto respirátory, pokud je mají, poskytly pro potřeby zdravotnictví. Za nejvýkonnější respirátory nabízí kraj výměnou respirátory nižší kategorie.

Foto: FN Motol

Ilustrační foto

Článek

Podle Půty má krajský krizový štáb v zásobách nyní 4000 respirátorů FFP3, což podle něj pro záchrannou službu a zdravotníky na nejvíce exponovaných odděleních krátkodobě dostačuje, pro dlouhodobé pokrytí by ale záchranka, nemocnice i lékaři potřebovaly další.

„Ve filmu Kulový blesk se paní Jechová chodila ptát, co všechno mají sousedé před výměnou bytu doma, a vás by se určitě zeptala, jestli máte doma respirátor FFP3 a jestli by ho mohla vidět,“ řekl Půta po úterním zasedání krajského krizového štábu v Liberci.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Mezi prvními, kdo s nedostatkem výkonných respirátorů, v regionu pomohl, bylo podle Půty krajské ředitelství policie, jež v úterý předalo 500 trojkových respirátorů. „Jsou určené pro záchrannou službu a infekční oddělení liberecké nemocnice,“ upřesnil Půta.

Nejvýkonnější respirátory budou v kraji využity podle doporučení ministerstva zdravotnictví. To říká, že výkonné respirátory mají mít lékaři a sestry na jednotkách intenzivní péče, při obsluze ventilovaných míst, na urgentním příjmu, na infekční klinice, v odběrových místech nebo v laboratořích zpracovávajících odběry indikovaných pacientů.

Respirátory z ČVUT jsou lepší než z Číny, dostanou je speciální oddělení nemocnic

Koronavirus

Dostat by je měli i zubaři a další personál pohybující se v zóně s nakaženými pacienty nebo těmi, kteří by nakažení být mohli. Doporučuje se také pracovníkům čističek odpadních vod.

Respirátorů kategorie FFP2 má Liberecký kraj k dispozici zhruba 40 000 a navíc spolupracuje s Technickou univerzitou v Liberci na výrobě nanoroušek, které mají technologicky srovnatelné vlastnosti jako tyto respirátory. Těchto roušek už má kraj zhruba 20 tisíc a další budou přibývat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám